A jelenlegi lakásárak mellett érezhetően nagy a kereslet a bérlakások iránt, az új építésű, kedvező rezsivel fenntartható, modern bérlakások pedig különösen keresettek – összegzi tapasztalatait a VG-nek Jacoby Márta, a Flatco Real Estate Kft. ügyvezetője. Tapasztalatai friss forrásból táplálkoznak, hiszen november elején készült el a Flatco cégcsoport második önálló, teljes bérháza a XIII. kerületben. 

A most elkészült Teve utcai bérház épületkomplexuma, még látványterven. Fotó: Flatco

A Teve utcában található ingatlanban 199 lakást és három üzlethelyiséget alakítottak ki, ezekhez kötelezően megépült 204 gépkocsibeálló – tudtuk meg. A nettó 9,2 milliárd forint – plusz – értékben megvalósult lakóingatlan-beruházást a Növekedési hitelprogram keretében igényelt, kedvező kamatozású kölcsön felhasználásával finanszírozták. Az épület két lakóház és egy irodaház együttese, az irodaépület 3,6 milliárd forintos nettó fejlesztés eredménye.

A magánbérház-állományt építtető Flatco csoport első önálló nagyprojektje a IX. kerületi, Bárd utcai ház volt, ahol tavaly nyáron készült el a 256 lakás. A Bárd Apartmanház rendkívül sikeres projekt lett, 

a bérlők 97 százaléka hosszabbította meg a bérleti szerződését egy év után, noha a bérleti díjakat ott 15-20 százalékkal megemelték az egy évvel korábbihoz képest. 

A Bárd utcában szerzett tapasztalatokat átültettük a Teve utcai házunkba is. Itt is kialakítottunk klubhelyiséget x-box-szobával, közösségi konyhával, játékokkal és egy az előző házban lévőnél nagyobb konditermet

– mondta Jacoby Márta. 

A Teve utcában is teljesen berendezett és gépesített lakásokat adnak ki, a kivitelezőtől november elején átvett házban akkorra a lakások 96 százalékát bérbeadták, időközben már az összeset. A stabilan teret nyert home office hatása látszik a bérlői igényeken, átlagosan egy félszobával nagyobb ingatlant keresnek az érdeklődők. A pluszhelyiséget dolgozószobának alakítják ki, vagyis nem volt probléma az előzőnél nagyobb és több szobával rendelkező lakásmix hasznosítása.

A kisállatokkal érkezőktől egy-két hónappal több kauciót kérnek. Fotó: Flatco

A korszerű, alacsony rezsijű Teve utcai épületben a garzonok bérleti díja 144–180 ezer forint, az egy hálószobás lakásoké 182–240 ezer, a kéthálósoké 263–322 ezer, a három hálószobások havi bérleti díja pedig 320–505 ezer forint. A tavaly nyáron átadott ferencvárosi Flatco-bérházban hasonlók a bérleti díjak, és ott már a közüzemi díj is látható az elmúlt időszak alapján, ami a stúdió és hálófülkés lakásokban átlagosan 18 ezer, a másfél szobásakban 20 ezer, az egy plusz két szobásokban 25 ezer forint havonta, ez az összeg tartalmazza a fűtést, a hűtést, az áram- és vízfogyasztást, valamint a vízfelmelegítési díjat is.

A bérleti díjak további emelkedésére számít a következő években a tulajdonos cég, amely a két új épületében csak magánszemélyekkel szerződhet az NHP-támogatás felhasználása miatt. 

Speciálisan alakult a bérlői összetétel, a földhivatali címképzés elhúzódása miatt ugyanis külföldi diákokkal és munkavállalókkal nem tudtak szerződni, mert a használatbavételi engedély és a beköltözés után még néhány hónap, amíg a lakók állandó vagy ideiglenes lakcímmel be tudnak jelentkezni. Mint Jacoby Márta elmondta, óriási kereslet volt cégek és külföldi diákok, munkavállalók részéről is a modern bérlakások iránt.

A bérház egyik lakásának terasza. Fotó: Flatco (látványterv)

A Flatco csoport tíz éven belül a 715 lakásos állományát kétezer lakásosra tervezi bővíteni, ehhez előkészítés alatt vannak a projektjei, de most nem fordul át azonnal új projektre, mint előzőleg tette. Az NHP-forrás, a kedvezményes állami hitellehetőség nélkülözhetetlen a további fejlesztésekhez is. 

A lakásárak megugrása miatt egyre több fiatal dönt saját ingatlan vásárlása helyett bérlés mellett racionális megfontolásból is, a bérlők túlnyomó többsége 35 év alatti. 

Zömében egyedülállók, de vannak családosok is, akik átmenetileg, saját házuk felépüléséig költöztek bérelt lakásba.

Jellemzően leginkább az első lakáshoz jutás nehezült meg, ami várhatóan ezután sem lesz könnyebb, emiatt a korszerű bérlakások hosszú távon is erős kereslettel találkoznak majd

– véli Jacoby Márta. 

A cégvezető szerint az alacsony miatt ráadásul a modern ingatlanok bérbeadóinak nagyobb terük lesz a díjemelésre, hiszen a bérlők összességében a teljes lakhatási költséget nézik. A még mindig szürkezónának számító lakáskiadás piacán a transzparens szerződéses kapcsolatnak is értéke van mindkét fél számára, a bérháztulajdonos cég szigorú előszűrési rendszerrel gondoskodik a saját és a házak többi bérlőjének érdekvédelméről. Bérleti szerződést kizárólag bejelentett munkahellyel rendelkezőkkel írnak alá. 

A kaució alapesetben kéthavi bérleti díj, de a kisállattal, kutyával és macskával beköltözők esetében egy-két hónappal több.