Március 1. és április 2. között lehet felmondani a jelenlegi lakásbiztosításokat, a kampány hatására óriási árverseny kezdődik a régi és új piaci szereplők között, a szerződést váltók fele várhatóan új biztosítóhoz szerződik majd – összegezte várakozásait Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója a kampányról tartott mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezetője és Csepregi Dániel, a cég kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón.
 Fotó: Sándor Tünde

Jelenleg a 4,6 millió magyarországi lakóingatlan mellett 3,3 millió lakásbiztosítás van Magyarországon, ami kimagasló, 72 százalékos penetráció, a németországihoz hasonló arány, ebből a szempontból nagyon jól állunk, hiszen a szomszédos országokban csupán 30 százalék körüli a biztosított lakások aránya – hangzott el a Netrisk tájékoztatóján.

Az idén először, márciusban induló egy hónapos kampány időszakában évfordulótól függetlenül felmondhatók a szerződések,

az újra szerződők akár a régi, akár új biztosítóval állapodnak meg, jelentős, akár 20-30 ezer forintos megtakarítást érhetnek el az éves díjfizetésben.

Komoly árverseny kezdődik

A kampány időszakában akár 1-2 százalékkal növekedhet a jelenlegi biztosítottsági arány, a legfőbb változást azonban az alulbiztosítottság mértékének csökkenésében várják a piaci szereplők.

A lakásbiztosítások 87 százaléka ugyanis már nem fedezi az ingatlan újjáépítésének költségét, mert az elavult szerződések szerint fizetett díjak alapján a biztosítás fedezete nem éri el a négyzetméterenként 600 ezer forintos, a jelenlegi árakon számolt újjáépítés értékét.

Sok ingatlan a korszerűsítés nyomán vált alulbiztosítottá, a beépített napelem és egyéb értéknövelő, drága eszközökre nem vonatkozik a régi szerződés

– mutatott rá Besnyő Márton.

Mother, father and children girls in the room with a symbol of roof. Concept of housing for young family.
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank 82 négyzetméteres átlagos lakásmérettel számol, amire átlagosan 70 ezer forintért lehetne idén lakásbiztosítást kötni.

A kampány hatására a tavalyi inflációval 58 ezer forintról amúgy 70 ezer forintra ugró díjak 50 ezer forintra csökkennek majd átlagosan, a Netrisk ügyvezetője szerint ugyanis

átlagosan 10 százalékos árengedményt hozhat a verseny.

A Netrisk oldalán már 22 ezer forinttal olcsóbbak az átlagdíjak, a cég ügyfele ugyanis az átlagosan hét-tíz évente újraszerződő magyar ügyfelekkel szemben háromévente aktualizálják lakásbiztosításukat, jelentősen olcsóbb szerződéshez jutva ezáltal.

Legértékesebb vagyontárgyunk az ingatlan

Évente 2500-2600 totálkárt regisztrálnak, a tűzesetek, gázrobbanások révén teljesen kiégett megsemmisülő ingatlanokon kívül sokkal többet érint például a viharkár, amikor a teljes tetőszerkezet javításra, cserére szorul, ami sok millió forintos kiadás. 

A jegybank hivatalos adatai szerint a háztartások lakóingatlan-állományának értéke 2011-ben alig több mint 41 ezermilliárd forint volt, 2016-ban pedig megközelítette az 50 ezermilliárdot, 2021-ben pedig már túllépte a 100 ezermilliárdot, azaz a 100 billió forintot, azóta pedig – a lakáspiac tavalyi megtorpanása ellenére tovább gyarapodhatott ez az összeg.

Tolongani fognak az emberek a lakásbiztosításokért jövőre

A 2023-as visszafogott eredmények után jövőre jelentősen bővülhet a lakáshitelek piaca. Ezzel együtt a lakásbiztosítások iránt is nagymértékben megnőhet a kereslet. Az idén kötött lakásbiztosítások átlagosan nagyjából 35 ezer forintba kerültek.

Tavaly 190 milliárd forint volt becslések szerint a lakásbiztosítók díjbevétele, ami további 20 százalékkal tudott volna a kampány nélkül növekedni a Netrisk ügyvezetője szerint.

A lakásbiztosítások közül 50 ezer a társasházi biztosítás, és ezek mellé mintegy 700 ezer csak ingóságra kötött biztosítás jön. A magyarországi lakásállomány kétharmada téglaépítésű, 13-13 százalék a vályog és a panel aránya.

A lakásbiztosítások körében átlagosan 34 százalék a kárhányad, az ügyfelek harmadát érinti valamilyen esemény.