Ma tette közzé a KSH a Lakásépítések, építési engedélyek, 2023. I–IV. negyedévi gyorsjelentését, miszerint tavaly 18 647 új lakás épült, vagyis 9,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 21 501 volt, ez pedig 39 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben.

építezés, kivitelezés, munkálatok, városfejlesztés, lakásépítés, mérnök, tervrajz,
Fotó: Shutterstock

 

Jelentősek az eltérések régiónként

Tavaly Budapesten 6359 lakást vettek használatba, 3,8 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. 

A visszaesés különösen súlyosan érintette a vármegyeszékhelyeket, ahol átlagosan 29 százalékkal, a többi városban 2 százalékkal és a községekben 8,5 százalékkal kevesebb lakás készült el. 

Pest régióban 7,3 százalékkal nőtt, a többi régióban csökkent az új lakások száma

2022-höz képest. 

A csökkenés mértéke a Dél-Alföldön volt a legmagasabb, 45 százalék.
A természetes személyek által épített lakások aránya 39-ről 36 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 60-ról 64 százalékra nőtt 2022-höz képest.

A lakásépítések alakulása 2023. IV. negyedév
 


Az új lakóépületekben használatba vett lakások 46 százaléka családi házban, 45 százaléka többlakásos épületben, 7,1 százaléka lakóparkban található. 

A többlakásos épületeknél ez 6 százalékpontos növekedést, míg a családi házak esetében 3 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Két négyzetméterrel 94 négyzetméterre csökkent a használatba vett lakások átlagos alapterülete.

Hogy alakult az építési kedv?

Az építési engedélyek és bejelentések alapján 21 501 lakás építését kezdeményezték, 39 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. 

Az építési kedv leginkább a községekben és a fővárosban esett vissza,

az előbbi 43, az utóbbi 41 százalékos csökkenést tükröz. Mindeközben a vármegyeszékhelyeken 28, a többi városban 37 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki.

Lakásépítések: még kevesebb lakás építését tervezik, mint az első fél évben

Ötödével kevesebb új lakás épült szeptember végéig idén, mint tavaly ilyenkor. Ennél jóval nagyobb mértékben csökkent az építési kedv, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 43 százalékkal kevesebb lakás és ház építését tervezik – derül ki a KSH hétfőn közzétett gyorsjelentéséből.

Az építendő lakások száma a stagnálást mutató Dél-Alföldet (mínusz 0,1 százalék) kivéve mindegyik régióban csökkent az előző évihez képest. Vármegyei szinten is általános volt a visszaesés, csak Bács-Kiskunban történt számottevő növekedés (11 százalék), Hajdú-Biharban pedig stagnálás (plusz 0,3 százalék).
 Az építtetők az esetek 44 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 7, a községekben 89 százalék.

Az összes építendő lakóépület 80 százalékát tervezett az egylakásos lakóépületek a teszik ki.