Sok tekintetben rekordokat, kiemelkedő számokat hozott az idei felvételi, hiszen 2011 óta nem jelentkeztek annyian a felsőoktatásba, mint az idén, megdőlt a legmenőbb szak tavalyi pontrekordja, és a mennyiségi listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvettek száma is.

Rekordszámú jelentkezőt vettek fel az ELTE-re.
Fotó: Shutterstock

Az ELTE összesen 12 225 jelentkezőt vett fel a képzéseire, akik közül nappalin 9620-an, levelezőn 2416-an, esti munkarendben 189-en tanulnak majd tovább. A gólyák 85 százaléka, másképpen 10 396 fő ráadásul állami ösztöndíjas formában tanulhat tovább. 

A felvettek oktatási formák szerinti bontása pedig így fest:

  • alapszakon: 7802
  • mesterszakon: 2964
  • osztatlan szakon: 1279
  • felsőoktatási szakképzésben: 180 

Az egyetem töretlen népszerűsége természetesen az alegységekre is hatással van, az ELTE Savaria Egyetemi Központban például 2019 óta folyamatos a hallgatói létszám növekedése, de idén kilőtt, hiszen 26 százalékkal ugrott meg a szám.

Korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartoztunk, 2006-ban csatlakoztunk az ELTE-hez, amelynek ez az egyetlen vidéki campusa. Ez mentőakciónak számított, mert akkor rossz állapotban voltunk, azóta viszont felfelé ívelő pályán mozgunk, a régió meghatározó oktatási intézményévé váltunk

– kezdte Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa. 

Mely karok találhatók meg Szombathelyen?

Frissítették a portfóliót, a valós piaci igényekhez igazították a képzéseiket, és sok társadalmi, gazdasági, civil, valamint sportszervezettel kötöttek együttműködési megállapodást. 

A diákok nemcsak az ELTE magas színvonalú elméleti oktatását kapják meg, hanem gyakorlatorientálttá váltak a képzések, a végzősöket gyorsan felszívja a régió munkaerőpiaca. 

E folyamatokat a nagyvállalatokkal, a kkv-kkal és a kamarákkal, illetve a sportegyesületekkel együtt folyamatosan monitorozzák.

A pedagógusképzés fellegvára a Savaria Központ.
Fotó: Shutterstock

Az ELTE szervezeti egységei közül Szombathelyen megtalálható:

  • a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, amely a pedagógusképzések centruma a nyugat-dunántúli régióban
  • a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, amely a pszichológia és sportszervezés szakokkal produkált jelentős növekedést
  • a Társadalomtudományi Kar, amely először indít új mesterképzésként vállalkozásfejlesztés szakot
  • és az Informatikai Kar, amelynél meghatározó a programtervező informatikus (felsőoktatási szakképzés, alapképzés és mesterképzésben is), a gépészmérnök (alapképzés, duális képzés), valamint a műszaki menedzser alapszak is

Melyek a legnépszerűbb szakok?

A felvételi eredmények azt mutatják, hogy a vezető szerepet a bölcsészettudományi és a pedagógus képzési terület tölti be – a felvettek több mint 50 százalékát ez a két terület adja , a harmadik helyre a gazdaságtudományok kerültek 23 százalékos részaránnyal.

A Szombathelyen működő négy kar közül a pedagógiai még a központ egészére vetített növekedésnél is nagyobbat, 28 százalékosat produkált. 

A legnépszerűbb szakok közé tartoznak az angol nyelv és kultúra tanára, a német nyelv és kultúra tanára, a testnevelő, gyógytestnevelő tanár, valamint a magyar nyelv és irodalom és a történelem tanári szakok. Idén először iskoláztak be hallgatókat az újonnan meghirdetett természettudomány-környezettan szakos tanári szakra. Az alapképzések közül az anglisztika és a tanító szakra jelentkeztek a legtöbben.

Összedolgozva a multikkal

„A pedagógusképzés a fő profilunk, Nyugat-Magyarországon fellegvárnak számítunk e tekintetben, hiszen teljes a portfóliónk” – folytatta Lenkai Nóra. A rektori biztos hozzátette: a pszichológia új képzés náluk, és azonnal nyolcszoros volt a túljelentkezés, noha általában úgy szokott befutni egy szak, hogy megvannak a gyökerei. 

A rektori biztos, Lenkai Nóra szerint a régió munkaerőpiaca felszippantja a diplomásaikat.
Fotó: Savaria Egyetemi Központ

A legnépszerűbb szak, mint országosan, itt is a gazdálkodási és menedzsment volt, és a legmagasabb felvételi pontszám is ide kellett az államilag finanszírozott területen 418 ponttal – miközben az országos felvételi tekintetében elég szélsőségesen alakultak a ponteredmények. 

A gépészmérnök képzésen pedig a tavalyi 320-as ponthatárral megduplázták a felvételi létszámot.

Az összes multi a partnerünk, hagyományos és duális formában is oktatunk. Az utóbbi révén a tanulók és a cégek egymásra találása nyomán kint töltik a gyakorlatukat, azokkal a gépekkel és munkatársakkal, illetve munkafolyamatokban dolgoznak, amelyekkel utána munkavállalóként is, mivel ezek a cégek a diplomázásuk után fel is veszik őket

– mondta Lenkai Nóra, aki szerint a régióban jelen levő tizenkét-tizenöt multinacionális vállalat ki van éhezve a munkaerőre.