A friss felvételi adatok szerint több mint 30 százalékkal ugrott meg idén a tanító szakra első helyen jelentkezők száma. Óvodapedagógusnak, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelőnek is többen készülnek, mint a korábbi években. Tavaly az általános felvételi időszakban 1496-an, két éve 834-en, három éve pedig 1124-en sorolták a tanító szakot felvételi lapjuk első helyére – olvasható az Apor Vilmos Katolikus Főiskola közleményében.  

20230127 Szolnok Megyeszerte kiosztották a félévi bizonyítványokat az iskolákban. A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 3. A osztályában Tóth-Urbán Linda (jobbról) osztályfőnök és Krajczné Antal Rita tanítónő a félévi értesítők osztása közben. Fotó: Mészáros János MjÚj Néplap
Harminc százalékkal többen jelentkeztek tanító szakra 2024-ben / Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Gloviczki Zoltán, a pedagógusokat és segítő szakembereket képző Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora úgy véli: az emelkedő jelentkezési számok mögött többek között az áll, hogy a kisebb gyerekekkel foglalkozó pedagógusok munkája ma is világos értéket képvisel. Hozzátette: 

a leendő pedagógusokat a valós kihívásokra kell felkészíteni, méghozzá valóban gyakorlatorientált képzéssel. 

Az Aporon a tanítóképzés első évének kezdetétől a gyerekek közé viszik a hallgatókat, ugyanakkor az átlagnál sokkal nagyobb figyelmet fordítanak az atipikus fejlődésű gyerekek pedagógiájára és a romológiai ismeretek elsajátítására is. 

Évről évre több a jelentkező, aki tanító szeretne lenni

A Felvi adatai szerint az óvodapedagógus szak a tavalyi 3246-tal szemben idén már 3678 első helyes jelentkezőt vonzott, de a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA-képzést is egyre többen választják:

  • míg a 2021-es általános felvételin alig haladta meg a 600-at az első helyes jelentkezők száma,
  • tavaly már 1800-an,
  • idén pedig 2039-en sorolták a felvételi lista élére.