Kiskereskedelem

Tovább bővít Magyarországon a Starbucks

Szombaton lesz a Starbucks első idei magyarországi kávéháznyitása, méghozzá a budapesti Ferenciek terén.

Az első magyarországi Starbucks kávéház 2010 óta fogadja vendégeit a WestEndben, azóta évente átlagosan négy új üzletet nyitnak – közölték a Világgazdasággal a vállalatnál. A most nyíló kávézó a láncolat 21. hazai egysége lesz. A már meglévő üzletek közül a Széna téri, a Király utcai, illetve a Duna korzón lévő egység számít a legnagyobbnak.

 

Forrás: Kovács Miklós Dániel

Tavaly decemberig kizárólag a fővárosban voltak jelen, ekkor azonban Szegeden nyitottak kávézót, idén, várhatóan az év második felében pedig Debrecen is felkerülhet a térképre.

A kávéláncnál országos jelenlétet terveznek, ezért nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is megkezdenék a terjeszkedést.

A következő néhány évben több olyan nagyobb lakosságszámú vidéki város is a kávéházlánc célkeresztjébe kerülhet, ahol meglehet a fizetőképes kereslet, mint például Pécs, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár vagy Szombathely.

Felvetésünkre, miszerint nemcsak hazánkban, hanem az egész régióban iparágtól és cégmérettől függetlenül komoly problémát jelent a munkaerőhiány, a Starbucks nál hangsúlyozták, hogy tőlük független ez a trend, lényegében nem érinti őket. Ezt a márka vonzerején túl a versenyképes munkakörülményekkel indokolták, mint például a rugalmas munkaidő, a karrierépítés és a szakmai fejlődés lehetősége. Kiemelték az oktatás és a képzés szerepét, ez az alapos kávé- és teaismeretre ugyanúgy kiterjed, mint a szolgáltatási szabványokra és a vállalati kultúrára. A munkavállalók részt vehetnek a kávémesterképzésen is, a tanfolyamot elvégezők – azon túl, hogy nem a megszokott zöld, hanem fekete kötényt viselhetik – a kávé szakértőjének érezhetik magukat, a szakma legjobbjának képezték ki őket. A cég partnerként tekint mintegy 350 dolgozójára.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

 

Starbucks kávé terjeszkedés
Kapcsolódó cikkek