Kiskereskedelem

Ezt érdemes észben tartaniuk a foci-vb-re utazóknak

Idén június 14. és július 15. között Oroszország ad otthont a labdarúgó világbajnokságnak. Az országba, különösen a Vb-re utazóknak fontos tudniuk, hogy Oroszországból állati eredetű terméket tilos behozni.

A hazatérő szurkolók poggyászaiban fellelt, tilalom alá eső élelmiszereket mennyiségtől függetlenül elkobozzák – hívja fel a lakosság figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

AFP/Saeed Khan

Oroszországból a labdarúgó világbajnokság ideje alatt is tilos minden hús- és tejtermék behozatala hazánkba – írja a Nébih a honlapján. A tilalom mennyiségtől független, tehát még a legkisebb, magán fogyasztásra szánt mennyiségű élelmiszert is elkobozzák az utazóktól.

A tiltás egyik – de nem kizárólagos – oka az Oroszországban is előforduló afrikai sertéspestis (ASP) betegség.

Az ASP miatt egyébként sertéshúst és abból készült terméket nem csak innen tilos behozni jelenleg, hanem minden olyan ún. harmadik országból, vagy EU-s területről (pl. Zlín környéke, Duna-delta, Szatmár megye stb.), ahol a betegség előfordul.

Fontos, hogy a sertéshús mellett az egyéb állatfajokból származó állati eredetű termékek is behozatali tilalom alá esnek, ugyanis, ezek is szerepet játszhatnak egyéb, szintén súlyos gazdasági kárral járó betegségek terjesztésében (például ragadós száj-, és körömfájás betegség).

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek