Kiskereskedelem

Hatvanezer doboz étrend-kiegészítőt vontak ki a forgalomból

Több hatóság együttműködésével, 60 ezer doboz interneten kapható csodát ígérő terméket vontak ki a forgalomból 660 millió forint értékben.

Az idei évben az online áruházak állnak a kereskedelmi ellenőrzések központjában.

Több hatóság együttműködésével, 60 ezer doboz interneten kapható csodát ígérő terméket vontak ki a forgalomból 660 millió forint értékben

– mondta Keszthelyi Nikoletta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Az akciótervben részt vett a Budapesti Kormányhivatal, az adóhatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is.

A webáruházak majdnem felét ellenőrizték

A ITM laboratóriuma több mint 1200 webáruházat ellenőrzött a piacon megtalálható 3000 webáruházból. A labor félszáz terméket vizsgált meg – tette hozzá a helyettes államtitkár. Az OGYÉI megállapításai szerint a gyógyhatást ígérő termékekben nem volt gyógyszerhatóanyag, és a hatóanyag hiánya legalább olyan veszélyes, mint annak a túladagolása – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

Fotó: AFP

A krémeknél az angol nyelvű felirat nem azonos a magyar nyelvű címkével, és az összetevők sem egyeztek meg – emelte ki a helyettes államtitkár. Egy látásjavító termék esetében pedig nem igazolt az egészségi állapot javulása a termék használata során, valamint egyik terméken sem volt CE-megfelelőségi jelölés sem.

A vizsgált webshopok agresszív kereskedelmi gyakorlatot alkalmaznak, a honlapok mindegyikén megjelenik a 100 százalékos pénzvisszafizetési garancia is, úgy hogy a vállalkozás mérlegel, hogy mikor és mi alapján fizet. Fontos tudni, hogy

az internetes vásárlásnál a fogyasztók 14 napon belül indoklás nélküli elállhatnak a termék megvételétől

– mondta Keszthelyi Nikoletta. Az ellenőrzések során kiderült, hogy a cégek nem válaszoltak a próbavásárlások során a fogyasztók leveleire sem.

Az idei ellenőrzés során 20 féle étrend-kiegészítőt vontak ki a forgalomból, másfél tonna mennyiségben – mondta Bognár Lajos az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Majdnem minden „netes” étrend-kiegészítővel gond volt

Hozzátette, 2016-ban kezdődött el az étrend-kiegészítők piacának ellenőrzése, a boltokban kapható termékek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, az internetes kereskedelemben pedig a termékek 87 százaléknál találtak hiányosságot.

A leggyakoribb probléma a valótlan származási ország feltüntetése, az ismeretlen gyártó és forgalmazó, a magyar jelölések hiánya, illetve a termékben található nem megfelelő összetevők jelenléte.

Bognár Lajos kiemelte, potencianövelők, vitaminok, méregtelenítő tabletták szerepelnek az elkobzott termékek között, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. A cégek 200 ezer és kétmillió forint közötti bírságra számíthatnak. A fogyasztók a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon megtalálják a jogsértő webáruházak és termékek listáját.

vizsgálat internetes kereskedelem OGYÉI étrend-kiegészítők webáruházak Nébih
Kapcsolódó cikkek