Kiskereskedelem

A kettős élelmiszer-minőség jelensége létezik, de megszűnhet

A V4-ek vizsgálatának eredménye szerint más összetételű, többször gyengébb minőségű élelmiszerek kerülnek a kelet-európai piacra, mint a nyugatira.

A kelet-európai piacra kerülő áruk harmadának különbözik az összetétele és a minősége a nyugat-európaitól – közölte az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság vizsgálatának – amelynek eredménye szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre – célja nem az lett volna, hogy bizonyítsa a kettős élelmiszer-minőséget, azt ugyanis a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és más közép-kelet európai országok nemzeti hatóságainak vizsgálatai 2017-ben már igazolták.

Ezen vizsgálatok eredménye szerint más összetételű, többször gyengébb minőségű élelmiszerek kerülnek a kelet-európai piacra, mint a nyugatira

– idézte fel.

Az államtitkár hangsúlyozta, a jelenség létezik, de megszűnhet.

Fotó: Kallus György

Azt ugyanis már sikerült elérni, hogy az Európai Parlamentben döntsenek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvek módosításáról

– ismertette.

Hozzátette, a gyártók gyakorlatának megváltoztatása mellett cél az is, hogy legyen ezzel kapcsolatos uniós szabályozás, és felhívják az emberek figyelmét a jelenségre, valamint arra, hogy az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő termékeket vásároljanak.

Európai Bizottság V4 Zsigó Róbert kettős élelmiszer-minőség
Kapcsolódó cikkek