Kiskereskedelem

Szép csendben előretör a SPAR a bolti forgalmi listán

A statisztikák szerint a kiskereskedelmi boltok árbevétele 11 219 milliárd forint volt, ezermilliárd forinttal, 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A statisztikák szerint a kiskereskedelmi boltok árbevétele 11 219 milliárd forint volt, ezermilliárd forinttal, 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen belül az élelmiszeres boltok forgalma 5100 milliárd forintot tett ki, 7,7 százalékos folyóáras növekedést mutatva.

Fotó: Kallus György

A Blokkk.com szerint forgalom alapján továbbra is a Tesco Magyarország legnagyobb áruházlánca – azzal együtt is, hogy már második esztendeje csökken az árbevétele. (Miután a cég üzleti éve nem decemberben zárul, az adataival egyelőre nem lehet számolni.)

Új a piacon, hogy az eddigiekkel ellentétben, amikor a diszkontok hozták a legnagyobb növekedést az élelmiszerek és a napi cikkek piacán, új trónkövetelőként jelent meg a SPAR, amely nemcsak új saját boltokat nyit rendre, hanem franchise rendszerét is szépen építgeti.

A kiskereskedelmi portál számításai szerint – amelyeket arra alapoz, hogy már tavaly is közel volt a két cégcsoport forgalma – a SPAR csoport 2019-ben megelőzi a Coop láncot. Persze – érzi ezt a portál is – az összehasonlítás némileg sántít, hiszen a Coop a többi magyar lánccal azonos módon független vállalkozásokat tömörít, épp ezért nagy számban van jelen kisboltokkal a legkisebb településeken. Itt nem tudja produkálni azt a növekedési ütemet, amelyre a frekventált helyeken terjeszkedő SPAR képes.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Spar bolti forgalom Tesco kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek