Kiskereskedelem

A Black Fridayig létrejöhet a megafúzió

Ha lezárul a tranzakció, kedvezőbb árakat és jobb logisztikai szolgáltatásokat tapasztalhatnak a fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapító-ügyvezetője, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta cége és a dél-afrikai Naspers csoporthoz tartozó eMAG hazai leányvállalatának egyesülését.

Voltak álmatlan éjszakái a GVH-döntés megszületése előtt?

Az egy pillanatra sem fordult meg a fejünkben, hogy falakba ütközhet az Extreme Digital és az eMAG összeolvadása, de sok idegeskedéssel és pluszmunkával járt, hogy nem nyolc- vagy harmincnapos, hanem négy hónapos eljárást folytatott le a versenyhivatal. Ez is nettó időtartamként értendő, hiszen a kérelmet még februárban adtuk be. Valahányszor további adatokat, információkat kértek tizenöt-húsz kérdés formájában tőlünk, a konkurenciától vagy egy kutatócégtől, akkor mindig újabb két hétig állt az óra. Számos személyes találkozó és helyszíni szemle is hozzájárult ahhoz, hogy a végül megállapítsa, a két társaság hazai e-kereskedelmi piaci részesedése együttesen sem haladja meg a 20 százalékot. Alapos munkát végeztek a szakemberek, végül egy több száz oldalas anyag született.

Fotó: Mohai Balázs

A jóváhagyással a zsebben hogyan tovább?

A közös vállalatban az Extreme Digital 48 százalékos, az eMAG pedig 52 százalékos részesedést birtokol majd, a tranzakció várhatóan november végén zárulhat le. Innentől ez elsősorban egy jogi procedúra garanciákkal, a vállalások teljesítésével, egyes ingatlanok sorsának rendezésével. Amíg ez a folyamat nem ér véget, kereskedelmi gyakorlatról és legfőképp az árakról nem egyeztethetünk, a közös tevékenység előkészítése alatt üzemeltetési, logisztikai, ügyfélkapcsolati és HR-kérdésekről viszont igen.

Még a Black Friday előtt összebútorozhat a két cég?

Mindenképpen ez a tervünk, igaz, önállóan is már egy éve dolgozunk a különleges fekete pénteki leárazások előkészítésén. Ha addigra mindenben megegyezünk, a vásárlók még kedvezőbb árakat és jobb logisztikai szolgáltatásokat tapasztalhatnak. Amint a tranzakció lezárul, mindkét téren ugrásszerű, kézzelfogható lesz a változás.

A teljes interjút a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

(Címlapkép: Shutterstock)

Extreme Digital Várkonyi Balázs kereskedelem interjú eMag
Kapcsolódó cikkek