Kiskereskedelem

A kínai mézpiacot is taccsra teheti a koronavírus

Kína évente körülbelül félmillió tonna mézet termel, ezzel a világ legnagyobb termelőjének számít.

Óriási károkat okozhat a koronavírus a kínai méhészeknek. A járvány megfékezésére elrendelt utazási tilalom miatt ugyanis nehezebben mozognak, ezáltal pedig a méhek akár hetekig is táplálék nélkül maradhatnak, ami a pusztulásukhoz vezethet – írja a Reuters.

Egy hszincsiangi méhész elmondta: napok óta nem alszik, mert háromszáz kaptára maradt felügyelet nélkül az otthonától 200 mérföldre lévő gazdaságban.

Nagyon ideges vagyok. Ha a méhek elpusztulnak, akkor oda az egész éves jövedelmem

– mondta Jue.

A méhek számának csökkenése, valamint a tavaszi beporzás elmaradása 300 ezer kínai méhész megélhetését veszélyeztetné, valamint a mézpiacot, illetve a beporzásra támaszkodó növények termelését is jelentősen visszavetné.

Fotó: AFP

A vírusügyi intézkedések miatti veszteségeket elismerve a Kínai Méhészettudományi Szövetség arra biztatja a méhészeket, hogy lépjenek kapcsolatba a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a méhekhez utazhassanak táplálás céljából.

Kína évente körülbelül félmillió tonna mézet termel, a globális termelés körülbelül egynegyedét adva – ezzel pedig a világ legnagyobb méztermelőjének számít.

Az Európai Unióba, valamint az Egyesült Államokba több mint 100 ezer tonna kínai méz érkezik.

Peking felkérte a helyi önkormányzatokat, hogy minimalizálják az állatok, illetve az állati takarmányok szállításának korlátozását – külön kiemelve a méheket – a végrehajtás azonban körülményes.

A koronavírus eddig több mint 2700 ember halálát okozta és közel 80 ezer fertőzött személyt tartanak nyilván – a legtöbbet a gócpontnak számító Kínában.

koronavírus méztermelés Kína méhészet
Kapcsolódó cikkek