Kiskereskedelem

Napi közel 3500 forintot költött el boltban a magyar tavaly

2019-ben 3433 forint volt az egy főre jutó napi boltos vásárlások értéke, Budapesten 4184 forint, Nógrádban 2216 forint – írja a blokkk.com. A mutató minden megyében nőtt az elmúlt években, sőt, Nógrádban sokkal nagyobb ütemben, mint Budapesten. Az autóipar és a Balaton nagyot húzott a boltos világon.

Budapesten 4184 forint, Nógrádban 2216 forint jutott naponta egy vásárlóra a boltos költekezést nézve 2019-ben. Az országos átlag 3433 forint volt – írja a blokkk.com.

Az éves egy főre jutó boltos költekezést nézve a mutató kivétel nélkül minden megyében nagyobb lett az elmúlt években.

  • 2017-2019 időszakában a havi bruttó átlagkeresetek évente 10 százalék feletti ütemben emelkedtek,
  • a boltos világ pedig ez alatt a három esztendőben évről-évre átlag 6,1 százalékos átlagos tempóban bővült.
  • Az ország megyéit nézve mindig is voltak különbségek, egy-egy földrajzi térség gazdasági sajátosságaitól függően. A boltos világra a bérkülönbségek is rányomják a bélyegüket, vagyis

    a költekezésben a vásárló pénztárcája a döntő, ami nem mindenütt egyformán vastag.

    Fotó: Kallus György / VG

    Sokat számít a megyék iparosodottsága. Budapestet jobbára azok a megyék követik, ahol az elmúlt időszakban megindultak a járműipari beruházások, megtelepedtek az autógyártók és beszállítóik.

    Pest megye élbolyban elfoglalt helye sem véletlen, hiszen a főváros vonzereje mind a munkaerő foglalkoztatásában, mind beruházásokban erős.

    Sokat számít az idegenforgalom is, így

    a Balatont övező megyék is előkelő helyeken szerepelnek a sorban, még alacsonyabb átlagkereset mellett is. A nagy nyári nyaralóroham felhúzza a boltos világot is.

    15 megyében egymillió forint felett volt 2019-ben az egy főre jutó éves boltos költekezés értéke. A fővárosban 2017-2019 között ez 15 százalékkal nőtt, Nógrádban viszont 23 százalékkal. A második Győr-Mosonban 12 százalékkal, az utolsó előtti Szabolcsban 21 százalékkal emelkedett a mutató. Tehát a kisebb költekezők jobban tekernek, hasonló kép rajzolódik ki Pest megye és Borsod között is.

    költségek Vásárlóerő kereskedelem bolt
    Kapcsolódó cikkek