Kiskereskedelem

Feszült a helyzet a vásárlási idősáv miatt

Nő a feszültség a vásárlók és a boltosok körében.

Kezd teherré válni az időseknek fenntartott vásárlási idősáv a boltokban, ahol egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást, ami így ellenőrzés híján leginkább a munkavállalókat hozza naponta hátrányos helyzetbe – írja a Magyar Nemzet. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint érdemes lehet újragondolni, van-e még haszna a korosztály szerinti, korábban sikeresnek bizonyuló elkülönítésnek a kereskedelemben, mivel

a tapasztalatok szerint már a 65 év felettiek sem csak délelőttönként járnak beszerzésekre, sok helyen pedig el sem küldik a vevőt az üzletből, ha nem a megfelelő időpontban tér be.

„Ez rengeteg feszült szituációt idéz elő, a legtöbbször azzal, hogy a vásárló nem érti, miért nem térhet be még mindig szabadon a boltba. Akadnak, akik hangot is adnak az elégedetlenségüknek. A munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, vagyis nem veszik fel a kesztyűt a nehezebb esetekkel, de nő a feszültség a köreikben, mivel az ilyen helyzetekben rájuk nehezedik a még érvényben lévő idősáv miatti nyomás” – mondta a Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke.

Fotó: VG / Kallus György

Mint kiderült,

vannak olyan helyek, ahol a bejáratnál megállítják a vásárlásra az idő miatt nem jogosult embereket, majd a kívánt termékeket odáig viszik nekik, a pénzt szintén ott veszik át.

Van, ahol az idősekkel nem tudnak mihez kezdeni, betérnek ugyanúgy délután, amikor hivatalosan nem lehetnének az üzletben. El nem küldik őket, csak figyelmeztetést kapnak.

„Sok helyen maszkot sem viselnek a kereskedők, ahogy a vásárlók sem. Az idősebbek továbbra is különös figyelmet érdemelnek,

bár már nem jellemző a tömeg a boltokban, vagyis már nincsenek akkora kockázatnak kitéve, mint a márciusi pánikvásárlások idején, amikor elengedhetetlen volt a speciális védelem. Az érintettek annak is hangot adnak a boltokban, hogy a vásárlás szabadsága is fontos számukra, és a fogyasztókat megosztó idősáv helyett a jövőben hasznos lenne, ha mindenkinek arcmaszkot kellene viselnie, illetve kötelező kézfertőtlenítést rendelnének el minden kereskedelmi egységben” – mondta el a szakszervezet elnöke.

jávány vásárlási idősáv
Kapcsolódó cikkek