Kiskereskedelem

A világhálóra költöznek a kiskereskedők

A járvány a logisztikai ingatlanok felé terelte a befektetőket, ami az e-kereskedelem terjedési sebességét is felgyorsította, fokozva az online értékesítési csatornákat kiszolgáló raktárak iránti keresletet.

Online értékesítési kapacitásaik növelését tervezik a koronavírus-járvány után újranyitó kiskereskedelmi vállalkozások, közülük minden második készül stratégiaváltásra, és arra is, hogy csökkentse hagyományos módon működő üzletei számát. Minderről a CBRE kiskereskedelmi bérlői kutatása tanúskodik, amely a vállalkozásoknak a megváltozott piaci helyzetre adott válaszlépéseit vizsgálta, és azt szondázta, hogy miként értékelik a bérlők a kijárási korlátozások idején tapasztalt bérbeadói reakciókat.

A válaszadók – nagyrészt ruházati márkák, speciális szaküzletek, elektronikai cikkek, szolgáltatások, sport, háztartási cikkek és bútorok, szabadidős termékek forgalmazói – 98 százaléka egyeztetést kezdeményezett az üzlethelyiség bérbeadóival, de 8 százalékuk semmilyen engedményt nem kapott, 84 százalékuk a kapottnál többet várt.

A CBRE összegzése szerint azonban Magyarországon nagymértékben sikerült bérlőcentrikus megoldásban megállapodniuk a feleknek. A kiskereskedelemben szemmel látható változásokat gerjesztett a járvány, az üzlethelyiség-bérleti piacon meginduló mozgás sokaknak lehetőséget ad arra, hogy üzletüket jobb helyre költöztessék. Ezt hosszú távon a kereskedők több mint egyharmada tervezi. Nagy kihívás elé állítja az új helyzet a világmárkákat is, amelyeknek fontos, hogy meghatározzák a következő hónapokra szánt új kollekciók mennyiségét és minőségét – jegyezte meg Borbély Gábor, a CBRE Magyarország üzletfejlesztési és kutatási igazgatója.

A koronavírus-járvány a kutatás összegzése szerint a megkérdezett kiskereskedők 86 százalékának bevételkiesést okozott, 63 százalékuknak pedig pénzügyi nehézségeket a bérleti díjak és az üzemeltetési költségek fizetésében. Minden ötödik kiskereskedőnek problémát okozott az ellátási lánc zavara.

Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az ingatlanpiaci szakértő elmondta, hogy a járvány hatásai tompulnak, már látszik a piaci mutatókban is a felkapaszkodás, a befektetők ugrásra készek. Magyarországon az első fél évben 500 millió euró volt, a második fél évben pedig a függőben lévő és tervezett tranzakciókkal együtt 700 millió euró lehet az ingatlanbefektetések értéke.

A fókusz az e-kereskedelem várható további jelentős térnyerése és az azzal együtt növekvő raktározási szükségletek miatt is a logisztikai ingatlanok felé fordult, amelyek mellett az irodaházak is a célkeresztben maradtak.

A kiskereskedelmi ingatlanok iránt csökkent a befektetői érdeklődés, a szállodapiacot meg sem említette a CBRE igazgatója.

Az irodaházakban a home office terjedése miatt az ősztől nőhet az albérletkínálat, mert az érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlők hasznosítani fogják a megüresedett területeket, erről hamarosan megszülethetnek a középtávú döntések – válaszolta a Világgazdaság kérdése Borbély Gábor.

Az irodaházi bérleti díjak az idén jellemzően stagnálnak, a járvány miatt kevés új szerződés született. A kiskereskedelmi ingatlanok új bérlői most vitathatatlanul jobb helyzetben vannak, mint akik a járvány előtt szerződtek.

e-kereskedelem CBRE kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek