Kiskereskedelem

Ötmilliárdnyi adót csalhattak el egy webáruház beszállítói

Az internetes kereskedelemben működött több bűnszervezet és bűnszövetség, amelyek fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót; a Fővárosi Főügyészség vádat emelt a tagjaik ellen, több mint húsz személlyel szemben fegyházbüntetést indítványozva.

A több mint nyolcszáz oldalas vádirat lényege szerint egy nagyforgalmú webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt. A férfi kapcsolatba került és megállapodott szervezett bűnelkövetői csoportokkal, amelyek költségvetési csalás elkövetésére specializálódva belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű cégláncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

Fotó: Shutterstock

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, azonban az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogellenes manőverekkel elkerülték. A webáruház a cégláncolatokon keresztül szerezte be egyes termékcsoportjait, azonban a webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak a jogellenes tevékenységről.

A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget, vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat, és ezzel összesen több mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

A cégeket „strómanok”, többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá. A webáruházat üzemeltető cég képviselői nem tudtak arról, hogy a részükre számlázó beszállító cégek valótlan tartalmú számlákat állítanak ki, illetve, hogy a számla általános forgalmi adótartalmát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizette meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal eredményes felderítéssel 2017 novemberében megszakította a szervezett bűnelkövetést, majd nagy erőkkel és kiemelt színvonalon folytatta le a nyomozást. A vagyonbiztosításhoz a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala nyújtott szakértő segítséget.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt negyvenkét vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, a vádiratában kilenc céggel szemben is indítványozta büntetőjogi intézkedés alkalmazását.

A vád tárgyává tett legsúlyosabb bűncselekményt a törvény – a bűnszervezeti elkövetésre figyelemmel – öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

költségvetési csalás bűnszervezet amerikai költségvetési hiány adócsalás
Kapcsolódó cikkek