Kiskereskedelem

Lázár János: az élelmiszer kiskereskedelem újraélesztésére van szükség

Az ország szuverenitásának növelése érdekében a hazai élelmiszer-előállítás központi kérdéssé válik

Lemaradásban van a hazai mezőgazdaság a versenyképesség növeléséhez és az önellátásunkhoz, ezzel együtt az ország szuverenitásának növelése érdekében a hazai élelmiszer-előállítás központi kérdéssé válik – idézi Lázár Jánost, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kormánybiztosát a Magyar Nemzet.

Ehhez ugyanakkor egy élelmiszeripari new dealre van szükség, amely már nemcsak az ágazat problémáit vázolja fel, hanem megoldást is kínál rájuk

– mondta Lázár János a hazai agrárium meghatározó szereplőinek részvételével zajló Agrárszektor konferencián.

Az agárium finanszírozásában a nemzeti hozzájárulás mértékének 80 százalékra emelését javasolja. Ez a támogatási intenzitás – az egyébként csökkenő mértékű uniós források nélkül is – közel 4000 milliárd forintot jelentene a magyar mezőgazdaságnak hét év alatt – írja Lázár.

A kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát kell folytatni. Ebben offenzívnak kell lennünk, mivel nélkülözhetetlen, hogy létrejöjjön a magyar nemzeti kiskereskedelem – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Fotó: Lázár János/Facebook

A kormány célja, hogy tíz éven belül a magyar boltok polcain nyolcvan százalékban hazai előállítású, feldolgozású és csomagolású élelmiszerek legyenek. Ez nélkülözhetetlen a függőségünk csökkentése érdekében

- fejtette ki a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság által ellátott állami feladatokért felelős kormánybiztos.

Az ország függőségét növeli, hogy a magyar mezőgazdaság a megtermelt jó minőségű alapanyagokat nem dolgozza fel, hanem eladja külföldre. A hazai alapanyagokból külföldön feldolgozott élelmiszereket pedig megvesszük, ahelyett, hogy a hazai élelmiszeripar állítaná elő ezeket – fűzte hozzá Lázár.

Az agrárium meghatározó piaci szereplői egyetértettek abban, hogy érdemi lépéseket kell tenni további időhúzás helyett az élelmiszeripar feltámasztására, ennek fontosságára ráadásul a koronavírus-járvány is kiemelten ráirányította a figyelmet. A gazdálkodóknak komoly beruházásokat kellene végrehajtaniuk a digitalizáció mellett.

Ezen a területen is lemaradásban van hazánk, ráadásul a generációváltás is kulcskérdés. A fiataloknak a modern technológiák, illetve a gyakorlatias képzés teheti vonzóvá a mezőgazdaságot.

A versenyképes termeléshez a beruházásokat kell ösztönözni. A szereplők abban is egyetértettek, hogy a versenyképes élelmiszer-termeléshez versenyképes hazai felvevőpiacra van szükség, ami egyelőre hiányzik.

Lázár János versenyképesség mezőgazdaság kereskedelem élelmiszer kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek