Kiskereskedelem

Az EU és az USA megkönnyíti a vakcinaexportot

Az és az Egyesült Államok jövő keddi csúcstalálkozójukon a vakcinák és gyógyszerek exportját gátló szabályaik enyhítéséről és az otlóanyag-adományozás felgyorsításáról állapodik meg – jelentette a Reuters a megegyezésről szóló kiszivárgott dokumentum alapján.

A megállapodási tervezet szerint az oltóanyagtermelés növelésében kulcsszerepet játszhatna a technológiák önkéntes megosztása.

A dokumentum még változhat, mindenesetre a jelenlegi változatban nincs szó a vakcinaszabadalmak kötelező felszabadításáról, amit a héten Európába látogató Joe Biden amerikai elnök szorgalmazott korábban, mint ideiglenes megoldást a vakcinahiány miatt vontatottan haladó globális oltási kampány felgyorsítására. Az EU ezzel szemben azt sürgette, hogy Washington inkább hagyjon fel a vakcinák és a gyártásukhoz szükséges alapanyagok exportjának a korlátozásával.

A tervezet szerint az EU és az USA egy közös munkacsoportot hozna létre az ellátási csatornák nyitva tartására, ösztönözve a know-how és a technológiák megosztását kölcsönös megállapodások alapján. Ez nagyon más, mint ha a gyártókat arra kényszerítenék, hogy adják át szabadalmazott eljárásaikat másoknak.

Fotó: Valdrin Xhemaj / MTI/EPA

A tervezet szerint a felek ösztönzik a koronavírus elleni vakcinák adományozását, azzal a céllal hogy 2021 végére kétmilliárd adag oltóanyag álljon rendelkezésre adományként. Korábban az Egyesült Államok 80 millió adagot ígért a szegényebb országoknak az év végére, az EU pedig legalább 100 millió dózist. A felgyorsított tempó ellenére a világ átoltása hosszadalmas munkának ígérkezik: a dokumentum szerint az aláíró felek ambíciója az, hogy 2022 végéig a világnépesség legalább kétharmadát oltsák be.

 

Egyesült Államok vakcina oltás Európai Unió
Kapcsolódó cikkek