Szeptember 27-től Pártos Zsolt személyében új ügyvezetője lett a Praktiker Építési és Barkácspiacok Kft.-nek, amely a Wallis Csoport részeként, magyar tulajdonban működik 2016 óta – értesült a VG.hu. Pártos Zsolt együttesen vezeti majd a társaságot 2022. január 31-ig Karl-Heinz Keth ügyvezetővel, akinek karizmatikus személye és sok évtizedes tapasztalata meghatározó tényezője volt a Praktiker évek óta tartó dinamikus fejlődésének. Karl-Heinz Keth azonban a saját döntése értelmében lezárja aktív pályafutását, és nyugdíjba vonul.

Pártos Zsolt a Tesco után a Praktikernél tenné le a névjegyét

Az új vezető jelentős hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a kiskereskedelmi szektorban a stratégia és a digitalizáció területén, kinevezése nem csak új távlatokat nyit, hanem segíti a megújulást és a piaci pozíciók további erősítését is a 20 magyarországi barkácsáruházzal rendelkező Praktiker számára. 

A Praktiker előtt mintegy 20 éven át dolgozott Pártos Zsolt a Tesco Globál Áruházak Zrt.-nél különböző vezetői pozíciókban, 2017-2021 között ügyvezetőként. Közgazdászként végzett 1995-ben, majd 2002-ben MBA diplomát szerzett. Mintegy 25 éves pályafutása során Franciaországban, Angliában, Törökországban és a kelet-közép-európai régió számos országában dolgozott vezető kiskereskedelmi vállalatoknál az értékesítés és a beszerzés területein.

Karl-Heinz Keth 2022. január 31-ig marad, addig tart az átadás-átvétel

Jól ismert márka a Praktiker, amely egyet jelent a szakértelemmel és a minőségi termékkínálattal. Nagy várakozással tekintek a közös munkára a vállalattal, ahol a kollégák már sokszor megmutatták, hogy egy elkötelezett, szakértő csapat mindig a vásárlókat helyezi a középpontba. Remélem, hogy sokat tanulok tőlük!

– hangsúlyozta Pártos Zsolt, aki szabadidejében két fiával sokat úszik, kerékpározik és síel; hobbija a vitorlázás.

Húsz áruházzal rendelkezik Magyarországon a Praktiker, amely mintegy 130 ezer négyzetméternyi értékesítési területet működtet, s csaknem 1700 embernek ad munkát. Nettó 76,23 milliárd forintos árbevételt ért el 2020-ban. A barkácspiacon a Praktiker 32-33 százalékos részesedéssel a második legnagyobb szereplő. A társaság mintegy 340 beszállítóval dolgozik, a hazai arány meghaladja a 85 százalékot. 

A 2022 januárjában távozó Karl-Heinz Keth a Praktiker hazai megjelenése, 1998 óta a cég ügyvezető igazgatója. Több mint 35 éve dolgozik a vállalatnál. Eladóból osztályvezető lett, később áruházvezetőből régiós, majd országigazgató. „Sokat segít az operatív vezetésben, hogy alulról jövök, így könnyebben meg tudom ítélni, hogy helyes-e egy döntés, reális-e a megfogalmazott cél” – fogalmazott korábban lapunknak. Érdekesség, hogy öt éve a Wallis-csoport úgy vette meg a Praktikert, hogy 88 százalékkal lett többségi tulajdonos, a fennmaradó 12 százalék Karl-Heinz Keth-é maradt.

A Wallisról azt mondta a VG-nek, hogy gyümölcsöző az együttműködés, konfliktusok nélküli. „Jókor jött a Wallis, mert miután a német Praktiker 2013 júliusában csődbe jutott, nehéz időszakon ment keresztül a csoport magyar tagja is. Szerencsére nem kerültünk felszámolás alá, hanem önálló cégként tudtunk tovább létezni. Igaz, ekkor az összes bank elzárta előlünk a finanszírozási forrásokat. Nemhogy beruházásokra, még árubeszerzésre is alig volt pénzünk. A túléléshez nélkülözhetetlen volt az azt megelőző tizenöt évben összeforrt, egységes csapat, az alkalmazottak kitartása, valamint az, hogy a beszállítóink – akiknek már ekkor magyar volt a háromnegyede – sem fordítottak hátat nekünk. Az átmeneti bizonytalanság végül három esztendeig tartott, ekkor lépett színre Veres Tibor cégcsoportja” – emlékezett vissza lapunknak a nyugdíjba vonuló menedzser.