BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden eddiginél drágább lesz a dohányzás Magyarországon

Jelentősen megugrik az úgynevezett hevített termékek ára februártól, de az Európai Unió javaslata után hónapokon belül a hagyományos cigaretta is drágulhat.

Februártól – egyelőre – nem a hagyományos cigaretta jövedéki adója változik, hanem a hevített dohánytermékeké, ám az Európai Bizottság már tárgyal az emelésről az előbbi esetében is, s néhány hónapon belül akár a cigaretta ára is jelentősen növekedhet.

Budapest, 2022. december 11.Egy Nemzeti dohánybolt - azon kereskedelmi egységek Magyarországon, amelyek a 2011-től az állami tevékenységek közé sorolt dohánytermék-kiskereskedelmet a vonatkozó szabályok alapján, engedéllyel végzik - az egykori Sajtópalota (Hírlapkiadó Vállalat székháza) helyén épült és 2011-ben megnyílt Europeum Bevásárlóközpont árkádsorán karácsonyi díszkivilágításban, a Blaha Lujza térnél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. december 11.
Egy Nemzeti dohánybolt - azon kereskedelmi egységek Magyarországon, amelyek a 2011-től az állami tevékenységek közé sorolt dohánytermék-kiskereskedelmet a vonatkozó szabályok alapján, engedéllyel végzik - az egykori Sajtópalota (Hírlapkiadó Vállalat székháza) helyén épült és 2011-ben megnyílt Europeum Bevásárlóközpont árkádsorán karácsonyi díszkivilágításban, a Blaha Lujza térnél.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A dohánytermékek ára többféle adót tartalmaz, ezek közül a két legfontosabb a jövedéki adó és az áfa. Az áfa ugyebár néhány kivételtől eltekintve 27 százalék Magyarországon, és a végső, fogyasztói nettó árra kell felszámítani. Ebből következik, hogy az áfa a már jövedéki adót is tartalmazó eladási árra vetítve fizetendő, hiszen a végső eladási árnak minden költséget figyelembe kell vennie.

A jövedéki adó meghatározása komplexebb, mértéke függ attól, hogy milyen dohánytermékről van szó. A Világgazdaság megkeresésére Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a hagyományos cigaretta példáján keresztül elemezte a jövedéki adót.

„A legfontosabb, hogy a jövedéki adót alapvetően az Európai Unió szabályozza. Ennek az az oka, hogy az úgynevezett közvetett, tehát a fogyasztóra áthárított adókat muszáj EU-szinten meghatározni, mert jelentős torzulást okozna az egységes belső piacon a közvetett adók eltérő szabályozása” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Emiatt az áfát, a jövedéki adót és a vámot az EU határozza meg több évtizede, ezzel szemben a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban csak minimális közösségi szabályok vannak, azokat alapvetően szabadon határozzák meg a tagállamok.

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az EU kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként).

A cigaretta árának változása egyrészt abból adódik, hogy a minimumösszeget folyamatosan emeli az EU, másrészt a forint árfolyamának romlásával a minimum jövedéki adó forintban kifejezett összege akkor is emelkedik, ha egyébként az EU által meghatározott, euróban kifejezett érték nem változik.

Lecsap a törvény szigora a gyógynövényes hevítőrudakra

A cigarettához hasonlóan rövidesen a növény- és gyógynövénytartalmú hevítőrudakat is kizárólag trafikokban lehet majd megvásárolni, az online forgalmazásuk pedig tilos lesz.

Fischer Ádám úgy számol, mindez 1000 szálanként 24 ezer forintot, és a kiskereskedelmi ár 23 százalékát, de legalább 37 300 forintot jelent.

Összességében egy 2000 forintba kerülő doboz kerekítve 425 forintnyi áfát és 940 forintnyi jövedéki adót tartalmaz.

Természetesen ezenfelül az eladási ár kialakításakor gazdasági értelemben figyelembe kell venni az egyéb fizetendő adókat, mint a társasági és iparűzési adó.

A szakértő hangsúlyozta, februárban ez a rendszer és a cigarettára kivetett jövedéki adó egyelőre változatlan marad, de már érkeztek arra vonatkozó jelzések, hogy emelhetik a teher mértékét. Az viszont már tény, hogy a hevített dohánytermékek – ezek lényegében a cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot – már csak néhány napig nem esnek a jövedéki adó hatálya alá. A Niveus partnere szerint ezek után februártól szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami 20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.