A legfrissebb statisztikák alapján Bulgáriában a legolcsóbb, Írországban a legdrágább egy doboz cigaretta kiskereskedelmi átlagára az Európai Unióban. A magyar dohányosoknak nincs okuk a panaszra, a lista második felében szerepel a hazai adat.

20201125 Szeged dohányzás járvány idején illusztráció. Drágulni fog a cigarettafotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI 20201125 Szeged 

dohányzás járvány idején illusztráció. 
Drágulni fog a cigaretta
fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország 

A Statista összefoglalója megjegyzi, egy doboz cigaretta kiskereskedelmi árát nagyban meghatározzák az adott ország adói, plusz az egész Európai Unióban szabályozott jövedéki A dohánytermékek esetén az EU kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként). Magyarországon összességében egy 2000 forintba kerülő doboz kerekítve 425 forintnyi áfát és 940 forintnyi jövedéki adót tartalmaz. Összehasonlításul: Finnországban, ahol a harmadik legdrágább egy doboz cigaretta az EU-s országokat tekintve, a fogyasztói ár 70 százalékát az adók teszik ki.

Minden eddiginél drágább lesz a dohányzás Magyarországon

Jelentősen megugrik az úgynevezett hevített termékek ára februártól, de az döntése miatt hónapokon belül a hagyományos cigaretta is drágulhat.

Írország és Finnország között Franciaország áll, lenti infografikánkból is látszik, hogy az első két ország kínálja dobozonként 10 eurónál is többért a cigit. A finneknél 8,6 eurós átlagárral számol az összeállítás, a hollandoknál 7,16-dal, a többieknél legfeljebb 6-ossal kezdődő árat mértek. Ha az Európai Bizottság terve megvalósul – márpedig a dohánytermékekre vonatkozó adó növelése általában nem ütközik jelentős akadályba –, akkor néhány hónapon belül minden európai országban tovább drágulnak a termékek.

Magyarország esetén euróban 3,95-os átlagot mutat a lista, amivel Horvátország és Románia között helyezkedik el. A románokhoz hasonlóan olcsóbban juthatnak dohányhoz a magyarok a szomszédos Szlovéniában és Szlovákiában is, de ha cikkünk megjelenését követően megcélozzák a lengyel Lidlt, akkor arrafelé is érdemes lehet cigarettát vásárolni.

A lengyeleknél csak a bolgárok olcsóbbak, az egyedüli ország a listán, amelynek az átlagára a 3 eurót sem éri el. Igaz, ha az Európai Unióban nő a éppen Bulgáriában emelkedhet a leginkább az ár.

Az Európai Bizottság még 2021-es adatokat vizsgálva egy teljes kontinenskörképet készített, amiből az látszik, hogy Magyarországon az európai átlag 78 százaléka a cigaretta ára, míg Írországban 248 százaléka.

Egy doboz cigaretta kiskereskedelmi átlagára az Európai Unióban