Januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – ezt a KSH közölte hétfőn reggel. Tehát továbbra is tart a forgalom visszaesése a magyar boltokban, ráadásul az ütemét tekintve sincs nagyságrendi változás, sőt, a tisztított adat még romlott is.

Továbbra is a drága élelmiszerek uralják a magyar kiskereskedelmet (Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság)

A decemberi statisztikából az derült ki, hogy éves alapon 4,8 százalékkal csökkent decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint. A naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékos volt a mínusz. A legutóbbi, 2022. novemberi adat még minimális, 0,6 százalékos növekedést mutatott, ezért is volt brutális a trendváltozás. Egészen 2021 februárig kellett visszamenni hasonlóan rossz adatért. Vagyis decemberben egy korszak lezárult a hazai kiskereskedelemben.

A vásárlókért háborúznak a boltok – megérkezett a Lidl válasza, hétfőtől durván csökkenti az árakat

Most már érdemes kivárni holnapig a vásárlással. Itt a pontos lista, minek hogyan változik az ára a Lidl Magyarországnál.

A KSH 2023 januárjára vonatkozóan most azt írja, hogy 

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Ugyanez decemberben még így nézett ki:

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,3, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal esett a forgalom,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedett.

Mit mutatnak a januári kiskereskedelmi adatok részletesen?

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7 százalékkal lett kisebb, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelem kategóriájában az eladások volumene a textil-, a ruházati és a lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás 2023. január
 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent. 

Látszik a hatása a kutakon is, az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 9,7 százalékkal esett be éves alapon.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai viszont 3,9 százalékkal nőttek.

Milyen főbb számok jellemezték a kiskereskedelmet januárban?

Az év első hónapjában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron elérte a 1333 milliárd forintot. Ugyanez decemberben 1765 milliárd volt, de ebbe a karácsonyi vásárlási dömping is közre játszott. Mindenesetre januárban az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.