Szerdán további jelentős üzemanyagár csökkenésre lehet számítani – derült ki a Holtankoljak.hu friss, hétfői adatközléséből.

Új üzemanyagárakat hirdettek meg a magyar kereskedők: komoly árcsökkenés lép életbe szerdától. Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a benzin esetében bruttó 9 forintos árcsökkenés várható, a gázolaj ára pedig bruttó 5 forinttal lesz kevesebb. Így az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak majd:

  • 95-ös benzin – 564 Ft/liter,
  • gázolaj – 588 Ft/liter.

Legutóbb múlt szerdán érkeztek új árak, akkor a 95-ös benzin ára bruttó 4 forinttal esett, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal. Így a literenkénti átlagárakat 573 és 593 forintban határozták meg. Ezek maradnak tehát keddig és majd szerdán lép életbe az új árazás. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyekhez képest a kutakon akár tízforintos eltéréseket is lehet tapasztalni.

Mennyivel csökkentek az üzemanyagárak Magyarországon?

Magyarországon szeptember vége óta tart egy látványos üzemanyagár-csökkenés. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis ez alatt az idő alatt immáron 98-98 forintos áresés állt be a hazai benzinkutakon mind a benzin, mind pedig a dízel esetében.

Hogyan változik az üzemanyag ára Magyarországon?

A Holtankoljak.hu vasárnap esti előrejelzésében arra számított, hogy a héten még mindig csökkenhetnek a hazai üzemanyagárak. Ez eddig tehát bejött. Ugyan a forint gyengült a dollárral szemben egy százalékot, de a Brent olaj hordónkénti ára tovább zuhant az előző héten.

A forint aktuális árfolyama a dollárral szemben 354 forint, ami a hét elején még 350 forint alatt volt. Ez tehát több mint 1 százalékos gyengülés egy hét alatt. Ez önmagában okozhatna üzemanyagár- emelkedést, csakhogy ezzel párhuzamosan az olaj ára a nemzetközi piacon lefelé tartó tendenciát mutat. A Brent hordónkénti ára 76 és 77 dollár között mozog, de a hét elején még 78 dollár felett járt az árfolyam. Amerika egyre nagyobb mennyiségben dob a piacra olcsó olajat, amit az OPEC országok termelés csökkentése nem tud teljes mértékben kompenzálni, így az olajárak csökkennek.

A hazai üzemanyagárakat tekintve jól jön a csökkenés, ugyanis a januártól életbe lépő jövedéki emelés miatt újra 600 forint közeli átlagárakat fogunk tapasztalni a kutakon. Új információ z üzemanyagok áráról legközelebb szerdán délelőtt érkezik. Az akkor meghirdetett árszintek pedig ezen a héten péntektől lesznek érvényesek.

Öthavi mélypontra zuhant az olajár – elpárologtak a kínálattal kapcsolatos félelmek

A piacon az OPEC+ kitermeléscsökkentése ellenére sem várnak nyersanyaghiányt.