Folytatódott az árcsökkenés az olajpiacon, a Brent ára 75 dollár alá esett, csütörtökön délelőtt 74,89 dolláron is jegyezték az északi-tengeri olajfajta hordóját. 

The,Change,In,Oil,Prices,Caused,By,The,War.,Oil
Bőséges a kitermelés – folyamatosan csökken az olaj ára.

Utoljára június végén állt ilyen alacsonyan a jegyzés. 

Közben az áreső folytatódik a WTI piacán is: az amerikai olajfajta ára 70 dollár alá esett, 69,77 dolláron jegyzik. Az árcsökkenés sok tényezőnek köszönhető: a tengerentúlon nőttek a nyersolajkészletek, a kitermelés rekordközelben alakul, és a benzin iránti kereslet csökkent. A piacról pedig bőséges készletekről érkezik jelzés.

 

OPEC – vergődés

Az árak csökkenését még az OPEC+ múlt heti döntése sem törte meg. Az olajkartell hiába döntött több mint 2 millió hordós napi kitermeléscsökkentésről, a jegyzések nagyjából 25 százalékot estek a szeptemberi csúcsukhoz képest, miután a piacon az a meggyőződés, hogy a kínálat akár tartósan is meghaladhatja a keresletet, és maguk az OPEC-tagok sem tartják be teljesen a korlátozásokat. Ezt persze másképpen látja a szaúdi olajminiszter.

Priyanka Sachdeva, a szingapúri Phillip Nova Pte brókercég vezető elemzője szerint a piacok nem figyelik most az OPEC jelzéseit, sokkal inkább a kínai kereslet alacsony szintjére számítanak, miután a Moody’s negatívra vágta a kínai államkötvények besorolására vonatkozó kilátásait.  

A Citigroup egy rendkívüli OPEC-ülés összehívását sem zárja ki a piaci helyzet következtében.

Megugrott az orosz is

A késztermékek exporttilalmának feloldása és a finomítók karbantartásának befejezése egyaránt növelte a kivitel mennyiségét.
A finomított üzemanyag-szállítmányok 2,2 millió hordóra emelkedtek – idézi a Bloomberg a Vortexa adatait. Ez nagyjából napi 164 ezer hordóval haladja meg az októberi adatot, amikor a mennyiség hároméves mélypontra zuhant. A növekedés annak ellenére történt, hogy a viharos időjárás fennakadásokat okozott az orosz kikötők működésében. Az ország  négyhetes tengeri kőolajexportja viszont az elmúlt három hónap legalacsonyabb szintjére esett a december 3-val végződő időszakban, ugyanis a fekete-tengeri viharok lassították az exportot.

Three Vessels From Russia Prepare To Transfer Crude Oil Off Moroccan Coasts
CEUTA, SPAIN - MARCH 27: The vessel ANSHUN II with "Yokohama" fenders prepared and pipelines connected to receive another tanker and transfer Russian crude oil, 20 miles off Ceuta, on March 5, 2023, in Ceuta, Spain. The vessels CRIUS, ANSHUN II and Nobel, tankers chartered by Russian companies, have been detained at sea off the Moroccan coast, ready for another vessel to dock alongside to carry out the operation of transferring oil from Russian ports in the Baltic and the Black Sea. The tankers located in the waters near Ceuta are transferring crude oil from Russia to reach the Asian markets despite Western sanctions. (Photo By Antonio Sempere/Europa Press via Getty Images)
Fotó: Antonio Sempere

A piac kiemelten figyeli az orosz exportot.

Egyrészt az elfogadott szankciók segítségével kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukrajnai háború miatt, másrészt az exportadatok segítségével tudják nagyjából felmérni az orosz olajtermelést, ugyanis a Kreml nem közöl adatokat, illetve Moszkva arra is ígéretet tett, hogy a jövő év első negyedévében napi 300 ezer hordóval csökkenti a kőolaj- és napi 200 ezer hordóval vágja a feldolgozott olajtermékek exportját a május–júniusi szinthez képest.