Továbbra sem csökken az üzemanyagok ára Magyarországon – derült ki a Holtankoljak közléséből.

benzinar
Új üzemanyagárak: kihirdették a döntést – szerdától már csak a benzin drágul. Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdán 

  • a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal emelkedik, 
  • a gázolaj beszerzési ára viszont egyelőre nem változik.

Ezt figyelembe véve a kiskereskedelmi árak a hét közepétől az alábbiak szerint alakulhatnak:

  • a 95-ös benziné 618 forint/liter,
  • a gázolajé 661 forint/liter lesz.

Megválaszolták a rejtélyt: így történt, hogy papíron csökkent az üzemanyag ára, miközben drágult

A KSH elmondta, milyen metódus alapján számolja az inflációt, így az üzemanyagárak változását is.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, a kutakon jellemzően ennél 5-5 forinttal alacsonyabb a literenkénti ár. Ugyanakkor például az autópályás töltőállomásokon már több tízforinttal magasabb. Mindenesetre a mostani bejelentés alapján az látszik, hogy az idén eddig, tehát januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten 

a literenkénti benzinár 74, a dízelár pedig 87 forinttal drágult,

jóllehet ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva 33 és 46 forint plusz figyelhető meg a benzinnél, illetve a dízelnél. Mindenesetre a nagyjából 80 forint körüli literenkénti drágulás azt jelenti, hogy egy átlagos, 50 literes tankolás 4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Mi történik az üzemanyagárakkal Magyarországon?

A Holtankoljak előzetesen arra mutatott rá, hogy az elmúlt hetekben nehéznek bizonyult rövid távon megjósolni a hazai üzemanyagárak alakulását. „Ugyan egyértelműnek tűnik a heti események alapján, hogy áremelkedés következhet a folytatásban is, de ez nem ennyire egyértelmű a hazai körülmények miatt” – fogalmaztak.

Ez feltehetően arra vonatkozik, hogy a forint a múlt héten gyengült a dollárral szemben, jelenleg is 361 forintnál tartózkodik az árfolyam, ami heti bázison 1 százalékos gyengülés. A Brent típusú olaj hordónkénti ára emelkedett, a múlt hétfői 81,85-ról 83,53 dollárig ment fel az ára, ami 2 százalékos növekedés. Ezek alapján áremelés volt feltételezhető, ami részben be is igazolódott: a benzin drágul, a dízel egyelőre nem.

Legközelebb szerdán érkezik bejelentés az új üzemanyagárakról, amelyek péntektől lépnek majd életbe.

Erre senki sem számított: brutális hajrával zárta 2023-at a Mol – újabb erős év a láthatáron

Éves alapon visszaeső, ám az elemzői várakozásokat szinte minden soron jelentősen felülmúló negyedik negyedéves eredményt ért el a Mol. Az olajvállalat a 2023 egészére kitűzött 2,8 milliárd dolláros EBITDA-célját 300 millió dollárral múlta felül, az idei év a tavalyihoz hasonlóan erős lehet a vezetőség iránymutatása szerint.