A nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest a kiskereskedelem forgalmának volumene 2024 januárjában – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatközléséből.

_CM_karácsonyi bevásárlás (20)20221222 Debrecen, Nagy Piac

Karácsonyi hajrá: ezekért a termékekért állnak sorban most a boltokban.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló20221222 Debrecen, Nagy PiacKarácsonyi hajrá: ezekért a termékekért állnak sorban most a boltokban.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló
Áttörés a magyar boltokban: Nagy Márton előre megmondta, mi fog történni. Fotó: Czinege Melinda

Ez mindenképpen áttörés, ugyanis éves bázison legutóbb 2022 novemberében, nagyjából másfél éve történt emelkedés. (Az akkor kiskereskedelmi adat a mostanival megegyező 0,6 százalékos növekményt hozott ki.) De annyiból nem meglepetés, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter már a hétfői gazdasági évnyitón jelezte, hogy a kiskereskedelem nulla és 1 százalék közé érkezhet januárban. Ez már csak azért is fontos, mert 

a fogyasztás felpörgése egyúttal azt is jelentené, hogy a belgazdaság kezd magára találni.

Egy jó sorozat megszakadt a hazai kiskereskedelemben

Ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az előző hónaphoz, vagyis decemberhez viszonyítva. Ez azonban nem feltétlenül negatívum, tekintve, hogy a ünnepi időszak költései adták a bázist. Az ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezzel megszakadt egy sorozat és két egymás követő hónap után harmadszorra már elolvadt a havi alapú növekedés. Ez annak fényében különösen kedvezőtlen, hogy a megemelt és a garantált bérminimum januárban már rendelkezésére állt az érintetteknek.

Magyarországon a minimálbért maximum 250 ezren kapják, míg a jóval nagyobb garantált bérminimumot mintegy 750 ezren.

Az új számok értékeléséhez viszont érdemes felidézni az elmúlt időszak adatközléseit is. A múlt év decemberében a nyers adat szerint 1, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest a kiskereskedelem forgalmának volumene. A havi adat kifejezetten optimizmusra adott okot, hiszen novemberről decemberre 1,4 százalékos plusz állt be. Ez kiugró, 2022 márciusa óta a leglátványosabb havi index volt.

Novemberben 5,4 százalékos mínuszt hozott az éves bázis. Reménysugarat jelentett azonban, hogy októberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt. Októberben még 6,5 százalékos volt az éves visszaesés, ami pedig különösen aggasztónak számított, hogy a havi idősoros összehasonlítás is lejtmenetet mutatott: októberben szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött az értékesítés.

Hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom januárban?

Az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene 

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,2, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6 százalékkal nőtt, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 0,9 százalékkal csökkent.

Ha az egyes kategóriák mélyére nézünk, azt látjuk, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1 százalékkal emelkedett, azonban az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké már 2,1 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás 2024. január
 

Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8 százalékkal nőtt. Innentől viszont rossz hírek következnek: a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2, a használtcikk-üzletekben 8,4 százalékos esés állt.

Külön is említést érdemel, hogy az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3 százalékkal bővült. emelkedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3 százalékos mérséklődést mutattak az év első hónapjában.

Mennyi pénzt hagytak a magyarok decemberben a boltokban?

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1811 milliárd forintot ért el decemberben. Novemberben ugyanez 1602 milliárd forint volt, októberben pedig 1589 milliárd. Ehhez képest 

januárban az 1356 milliárd forint jött össze.

Folyó áron tehát jókora különbség látszik decemberhez képest, de ez a volumenben a KSH szerint már nem mutatkozott meg. Mindenesetre 2024 első hónapjában az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Nem beszélt mellé a kormány: kiderült, milyen állapotban van a magyar gazdaság

Akár hét-nyolc év is eltelhet ahhoz, hogy a Covid és az előtti gazdasági pályára visszaálljon Magyarország. Szókimondó nyilatkozatokat tett a nemzetgazdasági és a pénzügyminiszter a 2024-es gazdasági évnyitón.