A múlt év decemberében a nyers adat szerint 1, naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest a kiskereskedelem forgalmának volumene – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatközléséből.

221123_tesco_59_VZ
Bekövetkezett a régen várt fordulat: a magyarok elkezdtek vásárolni a boltokban. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mindez lényegében stagnálást jelent és 2022 november óta a legbiztatóbb szám. Még mindig halovány, de mégiscsak örömhírnek számít a jócskán megtépázott magyar kiskereskedelemben. Pláne, ha összevetjük a közelmúlt statisztikáival.

Novemberben ugyanis ugyanez egyaránt 5,4 százalékos mínuszt hozott éves bázison. Reménysugarat jelentett azonban, hogy októberhez képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt. Októberben még 6,5 százalékos volt az éves visszaesés, ami pedig különösen aggasztónak számított, hogy a havi idősoros összehasonlítás is lejtmenetet mutatott: októberben szeptemberhez képest 0,3 százalékkal mérséklődött az értékesítés.

Ehhez képest tehát a 0,2 százalékos decemberi éves mínusz úgy is értelmezhető, hogy 

végre megállt a visszaesés a hazai kiskereskedelemben. 

Annál is inkább, merthogy a havi adat kifejezetten optimizmusra ad okot: novemberről decemberre 1,4 százalékos plusz állt be. Vagyis egymás után már második hónapja történt észrevehető növekedés havi lapon. Ráadásul az 1,4 százalékos növekmény kiugró, hiszen 2022 márciusa óta ez a leglátványosabb havi index.

Hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom decemberben?

A KSH szokás szerint részleteiben is ismertette, mi húzódik meg a decemberi mutatók mögött. Ezekben is látszik a pozitív elmozdulás.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás 2023. december
 
  1. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 1,3 százalékkal lett nagyobb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,4 százalékkal emelkedett, igaz, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké már 1,5 százalékkal csökkent.
  2. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3 százalékkal csökkent, ami nem jó, de nem is tragikus. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,5 százalékkal nőtt. Innentől kezdve viszont csak mínuszok jönnek: a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 2,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 4,7, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,9, a használtcikk-üzletekben 15 százalékos csökkenés következett be.
  3. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,2 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,7 százalékos esést produkált.
  4. Ami nagyon fontos – és ebben bőven szerepet játszik az árstopos üzemanyag bázishatás kifutása –, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos havihoz képest. Novemberben még az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékos beszakadás látszott, ahogy azt megelőző hónapokban szintén.
  5. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai is bővültek, 4,2 százalékkal.

Mennyi pénzt hagytak a magyarok decemberben a boltokban?

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1811 milliárd forintot ért el. Novemberben ugyanez 1602 milliárd forint volt, októberben pedig 1589 milliárd. 

A múlt év végén az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Milyen éve volt 2023-ban a magyar kiskereskedelemnek?

Azzal, hogy a KSH nyilvánosságra hozta a decemberi adatot, immáron a teljes előző évi kiskereskedelmi adat a rendelkezésünkre áll. Kiderült, hogy 2023-ban az előző évhez képest naptárhatástól megtisztítva 

a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,9 százalékos bukást produkált.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,5 százalékkal zuhant az értékesítés volumene. Hogy ez mekkora seb, azt jót mutatja, hogy 2022-ben 2022-ben összességében (üzemanyag-forgalom nélkül) 2 százalékos volumennövekedés mutatkozott a hazai kiskereskedelemben. Üzemanyag-forgalommal együtt ennél sokkal több.

Ígéri a kormány: helyre fogja állítani a fogyasztást

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelésében ugyancsak azt emelte ki, hogy havi alapon decemberben is növekedett a kiskereskedelmi forgalom és így 2023 végén kis mértékében, de már élénkült a fogyasztás. Megítélésük szerint 2023-ban a kormány sikeresen visszaszorította az inflációt és decemberre 5,5, 

2024 elejére pedig 4 százalék körüli szintre csökkenhetett az  

Azt is kiemelték, hogy az infláció mérséklődésével és a reálbérekben bekövetkezett fordulattal párhuzamosan a fogyasztói bizalom a háború előtti szintre ugrott vissza, ennek köszönhetően pedig megnyílhat a tér az óvatossági motívum fokozatos oldódására. "A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést. Ennek érdekében a kormány a beruházási ráta 25 százalékos szint felett tartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett helyre fogja állítani a fogyasztást, ezáltal elősegítve a kiskereskedelmi forgalom további fellendülését és a dinamikus, 4 százalék körüli elérését" – fogalmaztak közleményükben.

Már 2022 is nagyon szépnek tűnik a kiskereskedelemben

A sajtóban általánossá vált az a nézet, hogy a kiskereskedelemnek nem volt jó éve 2022. A mérlegadatok szerint csökkent a profit, de legalább volt. Jelen állás szerint 2023 sokkal rosszabb volt, kérdés, ki hogyan gazdálkodott.