Nagy Márton világossá tette a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőinek, hogy velük kötött megállapodást be kell tartaniuk, az üzemanyagáraknak a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülniük – erről adott ki közleményt csütörtök kora este a Nemzetgazdasági Minisztérium.

20221130 Kaposvár Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap20221130 Kaposvár 

Elfogyott az üzemanyag több kaposvári MOL töltőállomáson is. A Vásártéri úti kúton már nem lehetett tankolni normál gázolajat, nem sokkal később pedig már 95-ös benzint sem.

Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Hivatalos: a magyar üzemanyag az egyik legdrágább a régióban – a kormány az asztalra csapott / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a nemzetgazdasági miniszter a hét második felében berendelte a hivatalába MÁSZ és a Mol tisztségviselőit. A rendkívüli megbeszélést a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. A tárgyaláson a felek áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat.

Hivatalos: a magyar üzemanyag az egyik legdrágább a régióban

A tárcavezető az egyeztetésen megállapította, hogy hazánkban az üzemanyagok ára a régiós átlagár felett helyezkedik el, ugyanis a ma Magyarországon 

  • egy liter benzin 644 forintba, 
  • a gázolaj literenkénti ára pedig 658 forintba kerül.

Ez azt jelenti, hogy a régiós átlagárhoz képest 

a benzin és a gázolaj ára is mintegy 7–9 százalékkal drágább.

Nagy Márton felhívta a figyelmet a felek közti korábbi megállapodásra, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük. 

Nyilvános rendszer készül, ami monitorozza az üzemanyagárakat

Ennek alapján egyértelműen figyelmeztette az ágazati szereplőket arra, hogy nem tartják be a megállapodásban foglalt vállalásaikat. Hangsúlyozta, hogy határozott elvárása, hogy az üzemanyagáraknak – teljesítve a megállapodást – a lehető leghamarabb a régiós középmezőnybe kell kerülnie.

A nemzetgazdasági miniszter arról is tájékoztatta a feleket, hogy a közeljövőben a Központi Statisztikai Hivatal olyan nyilvános, a regionális üzemanyagárakat monitorozó rendszert alakít ki, amely
rendszeresen bemutatja az árkülönbségeket, így referenciapontként fog szolgálni a megállapodás betartására, nyomonkövetésére és ellenőrzésére.

Végre: megijedtek a kormánytól az üzemanyag-kereskedők – csökkentik a benzin és a dízel árát Magyarországon

Megszakad az üzemanyagok árának emelkedése, a hét utolsó munkanapjától esik a benzin és a dízel literenkénti ára. Úgy tűnik, megérte megüzennie a kormánynak, hogy szerinte nem stimmel a kereskedők hazai árképzése.