Sem a honvédség magasabb készültségére, sem a NATO-jelenlét fokozására nincs szükség, a jugoszláviai helyzet kapcsán Magyarországot semmilyen veszély nem fenyegeti -- jelentette ki Orbán Viktor a Krónikának adott interjújában. A nemzetbiztonsági bizottság a jövő heti ülésén meghallgatja Demeter Ervint, a polgári titkosszolgálatokat irányító minisztert. Az előzetes napirend szerint a képviselők "a jugoszláviai választásokkal összefüggően kialakult helyzetnek Magyarország nemzetbiztonságára gyakorolt hatásáról" kérdezik majd a minisztert.

A másfél évvel ezelőtti, a NATO-bombázások kapcsán kialakult háborús helyzet a jelenlegi szituáció bármilyen, pillanatnyilag számba vehető következményénél veszélyesebbnek volt minősíthető -- vélik nemzetbiztonsági szakértők. A szolgálatok folyamatosan gyűjtenek minden, a térséggel kapcsolatos adatot és információt. A jelenlegi helyzet legsúlyosabb, számításba veendő következménye egy polgárháború kialakulása lehet. Ennek Magyarországra vonatkozó legfontosabb hatása pedig egy menekülthullám beindulása volna.

A helyzet egyfajta vizsga a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a tekintetben, hogy a későbbiekben kiderül, mennyire volt pontos jelenlegi helyzetértékelésük -- mondta Keleti György, aki szerint a meghallgatáson a testület konkrétabb információkat kaphat arról, mit jelent a szolgálatok kiemelt figyelme. Mint mondta, rendszeresen kapnak írásos jelentéseket a szolgálatok munkájáról, részint ezért sem volt szükség rendkívüli ülésre.

Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy amennyiben Szlobodan Milosevics elhagyja Jugoszláviát, Magyarországon keresztül menne bárhová. Amennyiben a hazai hatóságok tudomást szereznek arról, hogy belép az országba, a nemzetközi törvényszék elfogatóparancsa alapján őrizetbe vennék. Ugyanakkor amennyiben a háborús bűnökkel gyanúsított politikus egy magánrepülő fedélzetén a magyar légtéren is keresztülutazna, a hatóságok feltehetőleg tehetetlenek volnának: hivatalosan -- utaslista hiányában -- nem is szerezhetnének tudomást arról, hogy Milosevics a gépen van, ugyanakkor polgári gépekkel szemben -- amennyiben nem térnek el engedélyezett útvonaluktól -- kényszerítő eszköz nem is alkalmazható.