Hétfőn állapodott meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyártókkal az új, életre szóló védelmet biztosító és a két évnél fiatalabb gyermekeknek is adható agyhártyagyulladás elleni oltóanyag áráról. Ez annál kevesebbe kerülne, minél nagyobb mértékben támogatná a társadalombiztosító -- tájékoztatott Kőrössy Péter, az OEP főosztályvezetője. Tavaly körülbelül 50 millió forintot költött az OEP a vakcinák ártámogatására.
Az 50 százalékos tb-hozzájárulásnál a fogyasztói ár 9690 forint lenne, ennek felét a lakosság térítené. Ám a cégek -- a nagyobb forgalom reményében -- a 70, 90 százalékos tb-támogatás mellett a fogyasztói árat akár 6 ezer forintra is levinnék, a beteg ennek megfelelően csak 30, illetve a 10 százalékot fizetne. A jelenleg forgalomban lévő, 1200 forintba kerülő vakcina beadását többször meg kell ismételni.
Hazánk Európában a harmadik ország, ahol az új szert törzskönyvezték, s a kormánydöntést, valamint a hivatalos közlönyben való megjelenést követően az orvosi vényre kapható oltóanyag a patikákba kerülhet.
Mivel a védettséghez egyéves kor alatt három ismételt oltásra van szükség, a pár hónapos csecsemőkön az nem segít -- tájékoztatta a Világgazdaságot az országos tiszti főorvos. Molnár Ilona szerint a megelőzés a legbiztonságosabb, mert az új oltóanyag a meningococcus A és C fertőzése ellen véd, a B típusa ellen nincs vakcina. A baktérium az emberek 10 százalékában cirkulál, s elszaporodását segíti a legyengült szervezet. Nyáron havonta 2-3 megbetegedést regisztráltak, novemberben hatot, s a napokban belehalt a fertőzésbe egy hároméves kisfiú.
A tisztiorvosok az agyhártyagyulladás elszaporodására számítanak, ezért megkezdték a háziorvosok felkészítését a gyors diagnózis felállítására. Láz, fejfájás és bármilyen kiütés esetén orvoshoz kell fordulni, a bőrvérzések megjelenésekor már alig van mód a beteg megmentésére. A fertőzések 10-15 százaléka halállal végződik.Kapcsolódó cikkek:

www.pharmanet.hu
www.pro-patiente.hu
meningitis