Mint ismert, pénteken mintegy kétezer postás tüntetett a Vérmezőn magasabb béremelést követelve, a szakszervezeti vezetők pedig más, radikálisabb érdekérvényesítő eszközt -- a munkabeszüntetést is -- kilátásba helyeztek, ha a részvénytársaság továbbra is ragaszkodik eredeti javaslatához. Tegnap, harminc sikertelen tárgyalási nap után, megegyezéshez közeli álláspontot alakítottak ki a postásszakszervezetek és a Magyar Posta vezetése.
A megegyezést elősegítette, hogy az Országos Munkaügyi Tanács pénteki ülésén a kormányzat és a munkavállalók képviselői között megállapodás született. Eszerint a 100 százalékos állami tulajdonban levő vállalatok a korábban előírt 9 százalékos béremelés helyett 11,5-12 százalékkal növelhetik a dolgozók kereseteit -- mondta Mundruczó Kornél, aki hozzátette, hogy ettől függetlenül is megvolt a lehetősége a postának a szakszervezeti kérés teljesítésére.
Az érdekképviseletek az eredeti követelésükből (a 4 százalékos bérkompenzációból) még fél százalékot sem engedtek, míg a posta vezetése a korábbi 1 százalékos béremelési javaslatára jelentősen ráígért, ezen felül különféle szociálpolitikai juttatásokat helyezett kilátásba -- árulta el a legnagyobb postásszakszervezet elnöke.
A Postás Szakszervezet választmánya ma dönt a vállalat vezetősége által tett ajánlatról. Ha elfogadja, akkor a két fél aláírhatja a megállapodást. A munkavállalók képviselői az ez évi bérkérdés rendezése után szeretnének középtávú egyezséget kötni.