A Cartographia Kft. évi 400-500 ezer példányban készíti az atlaszokat az iskolai tanulók részére -- tudtuk meg Kereszty Pétertől, a társaság kereskedelmi osztályvezető-helyettesétől. Az atlaszokat öt-hat évvel ezelőtt mind tartalmilag, mind formailag jelentősen felfrissítették. A korábbi kézi rajzolású térképeket teljesen felváltották a számítógéppel "megrajzoltak". A gyártással kapcsolatban Kereszty Péter kitért arra is: a Cartographia számára a legnagyobb problémát az okozza, hogy a komoly szakmai feltételek mellett be kell tartania a kormány árkorlátját. Ez már három éve változatlan, jóllehet időközben a papír ára többször is, az idén mintegy 40 százalékkal emelkedett.
Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a társaság -- a piaci mechanizmusok miatt -- minden évben a saját tőkéjéből kezdi meg a következő tanévre leadott megrendelés teljesítését, az iskoláktól azonban csak a tanév megkezdését követően, valamikor októberben kapja meg a térképek árát.
Ez év őszétől új atlaszt rendelhettek az iskolák. A 40 térképoldalas Irodalomtörténeti atlasz a 2000--2001-es tanévre készült el, általános és középiskolások számára egyaránt használható. Neményi Istvánné, a Cartographia kereskedelmi igazgatója a térkép bemutatása során azt mondta: a 680 forintba kerülő atlasz főleg a magyar és az európai irodalmat részletezi, a legjelentősebb költői és írói életutak mellett, a szerzők fő műveiből származó idézetek is színesítik a tartalmat. (Az atlasz használata néhány középiskolában engedélyezett lesz az érettségin.)
Egy új atlasz elkészítése négy-öt évi munkába és több mint 10 millió forintba kerül. A Cartographia összesen nyolcféle atlaszt készít. Ebből hetet az általános és középiskolások használnak -- három földrajzi, illetve három történelmi és a fent említett Irodalomtörténeti atlasz van forgalomban. Megújult formával és tartalmi bővítésel jelent meg a Középiskolai földrajzi atlasz 1100 forintos áron, de a háromféle történelmi atlasz közül a legdrágábbért is -- a középiskolásoknak -- közel 1200 forintot kell fizetni. Az egyetemisták, főiskolások 3850 forintos térképet vásárolhatnak a Cartographiától, Magyarország atlasza címmel.