A bizalmas információkat is kezelő NATO-beszállító cégek ideális terepei az ipari kémkedésnek és más célú beépüléseknek -- állítja Bese Ferenc. A HMBBBH vezérigazgatója annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy lezárult a kitüntetett körbe pályázó magyar társaságok első körös minősítése. A kiírást 220 cég vásárolta meg, s a 200 jelentkezőből 146 kapott lehetőséget arra, hogy indulhasson a legkényesebb pontokat is firtató második fordulóban. A kecskeméti repülőtér NATO-finanszírozású korszerűsítése kapcsán jelenleg 44 társaság második körös minősítése zajlik.
Az első körben mindenekelőtt a cégek gazdálkodását nézik át. Három év mérlegét, a gazdálkodás megbízhatóságát veszik górcső alá. Fontos a társaság áttekinthető tulajdonosi szerkezete, emiatt az off-shore vállalkozások eleve fennakadnak a rostán. A bármely tagállamban kiírt tenderen -- elvileg -- indulásra jogosult magyar cégeknél megvizsgálják az iratkezelést és -őrzést, továbbá az objektum beléptetési és őrzésvédelmi rendjét is.
A nemkívánatos "érdeklődésre" a második fordulós cégek esetében kerülhet sor, ennek kivédésére tüzetesen átnézik a menedzsment összetételét és feltérképezik a kapcsolódó vállalkozásokat is. Eddig egyébként -- még a mostani kiírás előtt -- egyetlen magyar cég, a Matáv nyert el NATO-megbízást.
A HMBBBH végzi a honvédség számára az ötvenmillió forintnál nagyobb értékű központosított közbeszerzéseket. Az idén 130 nyílt eljárásban 22,9 milliárdért szereztek be eszközöket, ruházatot, élelmiszert, és vásároltak szolgáltatásokat. Jövőre továbbra is a HM költségvetésének körülbelül egytizede jut fejlesztésre, amelyet tíz év alatt meg kell négyszerezni a haditechnika cseréjéhez. 2001-ben reményeik szerint négymilliárddal elindítják a 12 évre kiírt, mai áron 240 milliárdos gépjárműtendert, s hozzálátnak a tíz évre szóló, tízmilliárd értékű URH-rádióeszköz-beszerzéshez, valamint megvehetik a MiG--29-esen repülő pilótáknak a szimulátort.