Az MDF programírással tölti a következő hónapokat, ami akár hat hónapig is eltarthat, elkészültéig pedig nem egyeztet a 2002-es választási együttműködésről a Fidesszel -- válaszolta a Világgazdaság kérdésére Dávid Ibolya. Az MDF elnöke ezt az álláspontot fordulatnak nevezte a két párt tárgyalásaival kapcsolatban. Mindez az eddigieknél bizonytalanabbá teszi az esetleges Fidesz--MDF megállapodás lehetőségét, hiszen Kövér László keddi nyilatkozatában kifejtette: a legnagyobb kormánypárt legkisebb koalíciós partnere elnökségéhez fordul, s a válaszra január végéig tud várni.
A fentiek alapján elképzelhetőnek tűnik, hogy mégsem marad érvényben a Fidesz által tervezett eredeti sorrend, amely alapján előbb a Fidelitasszal és az MKDSZ-szel, majd az MDF-fel, végül pedig az FKGP-vel kötöttek volna megállapodást. Torgyán József kisgada pártelnök legalábbis tegnap kijelentette: a választási együttműködési szerződést a következő ülésszak kezdetéig, azaz február elejéig aláírják Kövér Lászlóval.
A kisgazdapárt első embere az FKGP megyei elnökeinek értekezlete után leszögezte: a résztvevők egyhangúlag úgy döntöttek, a pártelnöki és a miniszteri tisztséget nem lehet szétválasztani. "Nincs olyan csoport a párton belül, amely azt Torgyán József nélkül képzeli el" -- fogalmazott Torgyán József, hozzátéve: alaptalan az a felvetés is, hogy Szabadi Béla államtitkár távozna a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból. Kövér László egyébként tegnap hipotetikusnak nevezte és visszautasította azt a felvetést, hogy a Fidesz esetleg egy Torgyán József nélküli kisgazdapárttal kötne választási megállapodást.