A minősített ajánlattevők jegyzékét a tanács évente állítja össze, ám -- az idén első alkalommal -- kétéves időtartamra lehet felkerülni a minősített ajánlattevői jegyzékre.
Havasi Tibor, a KT főtitkára lapunknak elmondta, hogy a minősített ajánlattevők jegyzékét azért kell összeállítania a tanácsnak, mert a meghívásos eljárás egyik változatánál csak az e listán szereplő ajánlattevők pályázhatnak a közbeszerzési törvény szabályai szerint. Ez idáig azonban a tendereztetők csak elvétve alkalmazták ezt a meghívásos eljárási formát, holott ennél keretszámot határozhatnak meg (ez nem lehet kisebb ötnél), és csak a keretszámnak megfelelő számú pályázótól kell ajánlatot bekérniük az eljárás második szakaszában, így az eljárást jelentősen leegyszerűsíthetik, hiszen nem kell nagyszámú ajánlatot elbírálniuk. Fontos hangsúlyozni, hogy erre a meghívásos eljárásra kizárólag a minősített ajánlattevők jegyzékén szereplő pályázók jelentkezhetnek.
A Közbeszerzések Tanácsa nem csak a jegyzéket teszi közzé évről évre a Közbeszerzési Értesítőben, hanem a pályázók szakmai ágazatonkénti csoportosítását is, elősegítve azt, hogy a tendereztető előzetesen felmérhesse, az adott ágazatban van-e minimálisan öt minősített ajánlattevő (ami az eljárás alkalmazásának alapfeltétele). Tavaly 10-12 ágazatban egyébként már teljesült az előbbi előírás.
A minősített ajánlattevői jegyzékre történő felkerülésre -- mint arról korábban már hírt adtunk -- november 15-éig lehetett pályázni. A határidőre 211 érvényes pályázat érkezett, az ez évi lista készítésére meghirdetett tavalyi pályázatra 183-an jelentkeztek.