Az MSZP tegnap közleményben állította, hogy a párt által megalapított Kime-Net Kft.-nek nem volt köztartozása 1993-as eladásakor. A párt a Magyar Nemzet hétfői számában Az MSZP-székház fantomja címmel megjelent cikkre reagált, amely szerint az 1990-ben létrehozott társaságnál több tíz millió forintos tartozás keletkezett, nem sokkal azután, hogy egy -- jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó -- görög állampolgárságú magánszemély 1995-ben mindössze egyetlen forintért megvásárolta a céget három magánszemélytől, akiknek a párt még 1993-ban eladta a vállalkozást.
Az MSZP azzal a céllal hozta létre a Kime-Net Kft.-t, hogy a párt országos központjában számítógépes informatikai bázist építsen ki -- közölte lapunkkal Máté László, a párt korábbi pénztárnoka, aki 1990-ben aláírta a vállalkozás alapító okiratát. Máté László szerint a munka 1993-ban fejeződött be, s a párt ezt követően 500 ezer forintért eladta a -- köztartozás nélküli -- céget a kft. három alkalmazottjának, akik 1995-ben továbbadták azt egy Hatzigiannisz Hrisztosz nevű görög állampolgárnak.
A cégbíróság idén áprilisban rendelte el a kft. felszámolását a cég fizetésképtelenségére hivatkozva. A felszámolást végző Askwho Kft.-nél nem árulták el, hogy mekkora köztartozása van a Kime-Net Kft.-nek, de egyes állítások szerint az adóhatóság egy öt évvel korábban elvégzett vizsgálat során nem talált tartozást. Más források arról tanúskodnak, hogy a cégnek eredetileg nem volt jelentős köztartozása, csak az utóbbi néhány évben felhalmozódott bírságok és késedelmi pótlékok nagysága jelentős. Lapunk megkeresésére az adóhatóság nem adott felvilágosítást arról, hogy folyt-e vizsgálat a kft.-nél.