BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igent ígérnek a kormánypártok

A kormánypárti képviselőcsoportok voksaival a parlament ma elfogadja a kétéves költségvetést -- jelentették ki a frakciók tisztségviselői a Világgazdaságnak. A szavazás után annyiban új fejezet kezdődhet a koalíció történetében, hogy a nyilvánosság számára is kiderülhet, a kormánypártok együttműködésének lesz-e tartaléka 2002-ig.

A koalíció ma megalkothatja egyik "főművét": a 2001--2002-es költségvetés zárószavazása után a büdzsével kapcsolatos kérdések -- legalábbis a kormánypártok szándékai szerint -- a következő választásokig csak a mindenkori zárszámadások tárgyalására korlátozódnak majd. Az egyelőre még nem világos, hogy a büdzsével kapcsolatos 2001. őszi-téli parlamenti vita kiiktásán túl ennek az eljárásnak mi lesz a politikai hozadéka a 2002 előtti kampányban.
A kormánypárti képviselőcsoportok elfogadják a kétéves költségvetést -- jelentették ki határozottan a frakciók tisztségviselői a Világgazdaságnak. Korábban sem volt probléma egyetlen, a büdzsével kapcsolatos voksoláskor sem, így a mai zárószavazás formálisnak tekithető -- válaszolta kérdésünkre Szájer József. A Fidesz frakcióvezetője "nem hiszi", hogy a kisgazdapárt körüli ügyek befolyásolhatnák a történéseket, hiszen "az FKGP már többször nyilatkozott a költségvetés támogatásáról". A koalíció legnagyobb képviselőcsoportja már december elején kötelező részvételt írt elő tagjai számára a büdzsére vonatkozó összes döntésre -- tette még hozzá Szájer József. A mai voksoláson kötelező a részvétel a kisgazda képviselők számára is -- tudtuk meg Bánk Attilától. Az FKGP frakcióvezetője a kormánypárti képviselőcsoportok felelősségére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy "a koalíciót négy évre kötötték".
Az MDF jóval korábban eldöntötte, hogy igennel voksol a zárószavazáskor, de a módosító indítványoknál megpróbálja érvényre juttatni elképzeléseit -- nyilatkozta Font Sándor. Az MDF frakcióvezető-helyettese kiemelte: pártja tudomásul vette, hogy az egészségügy támogatásának emelését nem tudta elérni, ellenben nyolc ügyben a fórum szándéka szerint "alakultak a dolgok". Többek között sikerült 7 milliárd forinttal a rendőrség, 1,5 milliárddal a bíróságok támogatását megemelni, és 5 milliárd forinttal többet juttatni a céltámogatások alapjába.
A költségvetés a fentiek alapján valószínű elfogadása után annyiban új fejezet kezdődhet a koalíció történetében, hogy a nyilvánosság számára is kiderülhet, a kormánypártok együttműködésének lesz-e tartaléka 2002-ig. A kormány 2001. tavaszi jogalkotási programjában foglalt törvények listája azt látszik igazolni, hogy a kabinet nem mond le az érdemi jogszabályok megalkotásának igényéről. Ehhez a Fidesznek az eddigiek tükrében változatlanul szüksége lesz az FKGP-re és az MDF-re is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.