BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kényszerhelyzet, vagy ajánlat

A települések infrastruktúrájának burkolt államosításától tartanak ellenzéki önkormányzati képviselők, miután a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. által létrehozott Első Magyar Infrastruktúra Befektetési (Elmib) Rt. ezer településen készül megszerezni a közvilágítással, szennyvízcsatornázással és földgázszolgáltatással kapcsolatos beruházásokat. A cég vezetői szerint csupán alternatívát kínálnak.

Az MFB Rt. 1,4 milliárdos alaptőkével az idén áprilisban alapította az Elmib Rt.-t. A százszázalékos állami tulajdonban levő céget a bank címére jegyezték be, feladata -- egy kormánydöntés alapján --, hogy infrastrukturális beruházásokat végezzen és hasznot hozzon az MFB Rt.-nek. A kidolgozott konstrukció szerint a fejlesztések után az önkormányzatok infrastrukturális rendszerének vagyontárgyai -- a közvilágítás, a szennyvízhálózat és a földgázszolgáltatás terén -- az állami tulajdonú cég birtokába kerülnek. Méghozzá úgy, hogy az Elmib Rt. a vagyon működtetésére szolgáltatótársaságot hoz létre, amelyben az önkormányzat üzletrészt "vásárol": a vételi ár az MFB Rt. által finanszírozott beruházás nettó értéke. Vagyis: miután az önkormányzat törlesztette a rekonstrukció költségét, a vagyontárgyak nem kerülnek birtokába, hanem annak értékében üzletrészt kap a tulajdonos cégben.
Barta István, a szolnoki önkormányzat MSZP-frakciójának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a konstrukció az önkormányzati infrastruktúra burkolt államosításának veszélyét hordozza magában. Az önkormányzatok kényszerhelyzetben vannak, így a vagyon feletti rendelkezési jog nemkívánatos kiszolgáltatottságot és -- más területeken is érvényesíthető -- állami függőséget eredményezhet.
Az infrastrukturális fejlesztések -- tette hozzá Barta István -- milliárdos értékűek: a konstrukció pedig lehetővé teszi, hogy közbeszerzési eljárás nélkül lehessen állami finanszírozású megrendelésekhez jutni. Ez később kormányoktól független gazdasági hatalmat teremthet a mai koalíciós pártoknak. A frakcióvezető úgy látja: "Valaki megkívánta a településenként többmilliárdos infrastrukturális beruházásokat, a jelenlegi szolgáltatókat pedig egyenlőtlen küzdelemben -- állami pénzzel -- kiszorítaná a piacról."
"Az Elmib Rt. senkit nem kényszerít, csupán ajánlatot tesz" -- nyilatkozta lapunknak Kovács Tamás, a cég gazdasági igazgatója, aki szerint az önkormányzatok választhatnak a magántulajdonú szolgáltatók és az Elmib Rt. között. A cég alternatívát jelent, s igyekszik a piacon a legjobb feltételeket nyújtani. A közvilágítás rekonstrukciójának költségei településenként átlagban alig haladják meg a tízmillió forintot. Ajánlatunk lényege a beszállítók közbeszerzési eljárásban való versenyeztetése, a döntés során pedig figyelembe vesszük az önkormányzatok véleményét -- fogalmazott Kovács Tamás. A forrásokban szegény települések így jutnak fejlesztési lehetőségekhez, mert a beruházáshoz szükséges hitelt nem az önkormányzatoknak kell felvenniük. A pénzt az Elmib Rt. az MFB Rt. segítségével teremti elő. Az önkormányzatok tulajdonosok lesznek a szolgáltatótársaságban, a nyereségből pedig osztalékot kapnak. Ezért nem államosításról, sokkal inkább "önkormányzatosításról" beszélhetünk -- szögezte le Kovács Tamás.
Murányi László, a Qrzív Kft. témamenedzsere elmondta: cége az Elmib Rt. kizárólagos tiszántúli partnereként tett vételi ajánlatot Szolnok városának. Eddig 13 település választotta őket, és 62 önkormányzat fogadta az ajánlatukat. Hangsúlyozta: a projekt "depolitizált konstrukció", a polgármesterek pártállástól függetlenül dönthetnek mellettük vagy ellenük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.