Meg kell határozni, hogy a választási költségek elszámolása szempontjából mely időszak és tevékenység forrásait, illetve ráfordításait kell figyelembe venni; hogy a választási költségek forrásai körében az anyagi támogatások között milyen formában és kiktől származó juttatásokat kell részletezni; továbbá hogy mi minősül dologi költségnek a kampánypénzek költése során -- egyebek között ezen pontok szerepelnek az Állami Számvevőszék által a kormány részére megfogalmazott javaslatban, mely egy új, a kampányfinanszírozás átláthatóságát biztosító törvény megalkotását sürgeti. Elek János, az ÁSZ jogi osztályának vezetője lapunknak elmondta: a jelenlegi rendszerben megvan annak lehetősége, hogy egy esetleges ellenőrzés során azért sem bukkannak szabálytalanságokra, mivel egyes költségek esetleg nem is szerepelnek az elszámolásokban. Problémát okoz egyebek között a pártok számára ingyenesen vagy kedvezményesen biztosított szolgáltatások elszámolásának kérdése, vagy az, hogy a pártok beszámolási kötelezettségére vonatkozó előírások nincsenek összhangban a számviteli törvénnyel. A jelenlegi szabályok nem garantálják a választási kampánypénzek eredetének és felhasználásának átláthatóságát.
A választási reformbizottság nem foglalkozott érdemben a pártgazdálkodás és a kampányköltségek kérdésével, így bár közel egyéves munkáját a múlt hónapban érdemi konszenzus nélkül fejezte be a testület, az ÁSZ által felvetett kérdésekben van esély a hatpárti megegyezésre -- véli Salamon László (Fidesz). Emlékeztetett rá: abban korábban is egyetértés mutatkozott, hogy a jelenlegi, képviselőnként egymillió forintos kampányköltséghatárt emelni kell. Az azonban kérdéses -- tette hozzá --, hogy a rendelkezésre álló másfél év alatt sikerül-e a már a következő választásokon alkalmazható új törvényt megalkotni. Wiener György (MSZP) szerint a módosításokra szükség van, a jelenlegi elszámolási rend csakugyan nem biztostja az átláthatóságot. A szocialista képviselő hangsúlyozta: a pártok közötti egyeztetésre még azt megelőzően van szükség, hogy a kormány kész javaslattal állna elő.
Az Igazságügyi Minisztériumban készülő, a korrupcióellenes stratégiára vonatkozó -- várhatóan februárban a kabinet elé kerülő -- kormányhatározat tervezetében szerepel: a jelenleginél hatékonyabban kell ellenőrizni a pártok vagyonának és anyagi támogatásának forrásait, ehhez meg kell teremteni a törvényi feltételeket. Információink szerint azonban a határozattervezet e pontjához konkrét jogszabály-módosítási javaslat még nem készült.