Jelentősebben nem változik a közrádió helyzete a következő egy-két évben, egyelőre megőrizhető a társaság egyensúlyi állapota, de ez nem tartható fenn sokáig, ha a leendő legitim vezető nem vág bele egy több évig tartó átalakításba -- foglalta össze a helyzetet Szíjártó István a Világgazdaságnak. Az MR gazdasági igazgatója szeptember óta -- azután, hogy a kuratóriumnak nem sikerült elnököt választania, majd lemondott a két alelnök is -- ügyvezetőként irányítja a társaságot, s jelenleg az RTV műsorújság lapigazgatói tisztét is betölti.
A közrádió várhatóan nullszaldó körüli eredménnyel zárja az évet, a 11-12 milliárdos összforgalom 600-700 millióval kisebb a tervezettnél a bevételekben és a kiadásokban egyaránt. Előbbi elsősorban abból fakad, hogy a növekvő magyarországi reklámtortán belül tovább zsugorodott a rádiók részesedése, így az MR összességében képes megismételni tavalyi, 1,1 milliárdos kereskedelmi teljesítményét. Kiadásaikban a befejezett energiamegtakarítási program eredménye mellett újabb lefaragás vált szükségessé.
Ezzel azonban a rádió elérkezett "a falhoz", a mostani feltételek közepette tovább takarékoskodni nem lehet -- magyarázta Szíjártó. A rádió mozgásterének szűkösségét szemlélteti az a tény, hogy a bevétel 85-88 százaléka a költségvetésből származik: a televíziókészülék-használati díj rá jutó részéből, a fizetés alól felmentettek utáni állami pótlásból, a sugárzási díj ellenértékéből és a művészeti együttesek támogatásából.
Változást csak az eredményezhet -- vonja le a következtetést az ügyvezető --, ha a kuratórium mielőbb képes elnököt választani, akinek bele kell vágnia egy jelentős átalakítási programba. Ennek legnagyobb része a rádió elköltöztetése a mostani belvárosi, nem erre a célra készült műemlék épületből. Akár a többször emlegetett központi közszolgálati médiapark, akár saját központ építése megoldás lehet -- mondja Szíjártó.
Az utóbbinak nagyobb az esélye, mert ez jóval kisebb állami segítséget igényel. Az MR jelenlegi vagyona nagyrészt fedezné a 10-13 milliárd forintra becsülhető korszerű rádiócentrum megépítését, a szükségessé váló hitelt a társaság maga felveheti, persze kormánygaranciával.
A Danubius Rádió koncessziós díjából még két évig kap a közrádió egy-egy milliárdot. Ez a pénz a tartalék, amelyre nagy szükségük van, mert a főbb bevételek és kifizetések szinte kicentizve tartják egyensúlyban a gazdálkodást. Van, hogy órákon-napokon múlik a kötelezettségek teljesítése -- ad képet a mindennapokról Szíjártó István.
Abban nem lesz változás, hogy jövőre a készülékhasználati díj háromszázalékos növekedésével kalkulálhatnak, s reklámbevételeiket továbbra is szolidan tervezik. 2001-ben már érezteti hatását az ősszel adást kezdett hírrádió, így a Magyar Rádió hallgatottságának ismételt növelése érdekében az eddiginél erőteljesebb pr-kampányt fognak folytatni.