Ha az MSZP-ben a pártelnökség mellett létrejönne a "bölcsek tanácsa", abban nem vállalnék szerepet -- felelte a Világgazdaság kérdésére Németh Miklós volt kormányfő az ELTE fórumán. Az MSZP -- amely megítélése szerint "szerencsére nem egységes" -- jövőbeli feladatai közt kell hogy szerepeljen a szakmák megszólítása és a párt üzenetének világos megfogalmazása. Nem tudja a közvélemény, hogy mit akar a párt, a szlogenek a választások megnyerésére nem elegendőek. Még nincs kész sem a választási, sem a kormányzati program, ezért késésben vagyunk -- vélekedett.
Az élet minőségét meghatározó intézmények -- például az egészségügy terén -- deficitesen működnek, és ezért elengedhetetlen a mielőbbi konszolidálásuk. A demokratikus elvek nem érvényesülnek a gyakorlatban, és emiatt a demokratikus intézményrendszer presztízse is csökken -- mutatott rá Németh Miklós.
A szocialista politikus hosszan fejtegette az EU-csatlakozás ügyét, ami szerinte lejáratódik azzal, hogy mindössze arról szól: mikor kerülünk a tizenötök közé. Sem a gazdasági élet szereplői, sem a politikai elit nem rendelkezik kellően alapos ismeretanyaggal az unió működését illetően, így nem tudják, hogy a gyakorlatban milyen feladatokkal jár a csatlakozás -- magyarázta a volt miniszterelnök. Véleménye szerint sokkal intenzívebben kellene készülni, hiszen az ország közigazgatásilag is át fog alakulni. Három nagy régiót -- Hunnia, Pannónia és a főváros, vonzáskörzetével együtt -- tart elképzelhetőnek a jelenlegi tervezési régiók helyett.
Nem kívánok találgatásokba bocsátkozni, hogy a koalíció felbomlik-e a 2002-es választások előtt, vagy sem, de az MSZP-nek erre az eshetőségre is forgatókönyvvel kell rendelkeznie -- felelte lapunk kérdésére.
Nosztalgiázásra építeni nem lehet -- mondta a politikus, aki ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a Németh-kormány saját hibáit bármikor kész volt elismerni.