Továbbra sem egyértelmű, milyen szándékok húzódnak meg a kisgazda pártelnöki és agrárminiszteri tisztség szétválasztásával kapcsolatos felvetések mögött. Az információ nyilvánosságra kerülése óta nyilatkozó FKGP-s politikusok azt állítják, hogy erről a kérdésről a párt egyetlen fórumán sem esett még szó. Horváth Béla frakcióvezető-helyettes és Lányi Zsolt alelnök egybehangzóan így nyilatkozott lapunknak, ám a "modellt" a Fideszre hivatkozva működőképesnek nevezték. Horváth Béla még szerda este az Info Rádióban azt mondta, az agrártárca hatékonyabb működése érdekében elvben lehetséges lenne egy ilyen verzió is. A politikus kérdésünkre azonban már úgy fogalmazott: személy szerint nem áll szándékában, hogy erre irányuló lépést kezdeményezzen.
Soha nem merült fel, hogy Torgyán József bármelyik pozíciójáról lemondana -- jelentette ki Lányi Zsolt. Az FKGP alelnöke hozzátette: a szétválasztást csak az elnök-miniszter saját kezdeményezése esetén lehetne megvalósítani. Emlékeztetett arra, hogy ezt a forgatókönyvet alapos előkészítés, a nagyválasztmány összehívása és a pártalkotmány módosítása tenné lehetővé. Lányi Zsolt Torgyán József esetleges "leterheltségével" kapcsolatban kiemelte még, hogy a párt működtetése Bernáth Varga Balázs feladata.
A Párizsban tartózkodó Torgyán József az ellene a mentelmi bizottságban jövő héten induló vagyonnyilatkozati és összeférhetetlenségi eljárásról annyit mondott, hogy "semmi köze nincs az ügyhöz", vagyonbevallását a tényeknek megfelelően készítette el, annak titkos részét pedig az általa kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság előtt hajlandó nyilvánosságra hozni.