A rendelettervezet két alapvető változást hozhat a pirotechnikai eszközök forgalmazásában és felhasználásában: megszűnhet a szaknyelven tréfás pirotechnikai eszközökként megjelölt termékek forgalmazási és felhasználási tilalma, valamint feloldanák ezek nem kereskedelmi export-import forgalmát is. Másrészt -- az Európai Unió gyakorlatának megfelelően -- minden év december 27-étől január 2-áig engedély nélkül vásárolhatók és felhasználhatók lennének a kistűzijátéknak minősülő pirotechnikai eszközök, mint például a vezetőpálcás rakéta vagy a többlövéses bombatelep.
Ha tavaszra megszületik is a rendelet, az év többi napján a jogszabály továbbra is engedélyhez kötné a kistűzijátékok árusítását és felhasználását -- mondta lapunknak Kovács Jenő őrnagy, az ORFK pirotechnikusa. Hozzátette: a petárdák lakossági forgalmazását továbbra is tiltaná a törvény, engedély nélküli használata pedig szabálysértésnek minősül, eszközelkobzással jár, és 50 ezer forintig büntethető.
A rendelet kihirdetésére azért is nagy szükség volna, mert jelenleg például a csillagokat fújó tortagyertyák árusítása és vásárlása is szabálysértésnek minősül. A tilalom felodása után a termékeket megfelelő árusítási előírásokkal, kötelező magyar nyelvű használati utasítással és szavatossági idővel kell ellátni, árusítása pedig csak az erre kijelölt boltokban lehetséges. Kovács Jenő szerint a tréfás eszközök legális forgalmazása árcsökkenést okozna a piacon. Jelenleg egy tortagyertya 470--620 forintba kerül a pult alól, ugyanez a legális forgalomban 300--350 forintba kerülne.
A rendelet megkönnyítené a technikai célú pirotechnikai termékek vásárlását. Ide tartoznak például a vészjelzők, a hajókon használható kötélátlövők és életmentő pirotechnikai segédeszközök. Ezek forgalmazását azonban szintén engedélyhez kötné a rendelet. A változások ellenére továbbra is az ORFK-nál maradna a pirotechnikai eszközök gyártásának engedélyeztetése, a kivitel és behozatal ellenjegyzése; a megyei rendőrkapitányságok joga volna a pirotechnikai eszközök forgalmazásának, felhasználásának, tárolásának és kiállításon történő bemutatásának felügyelete és engedélyeztetése. A nagyobb pirotechnikai látványosságok hatósági menetén nem változtatna a rendelet. A tűzijátékokra továbbra is a rendőrség adja ki az engedélyt a katasztrófavédelmi igazgatóságok szakhatósági hozzájárulásával. A lakott területen megrendezett tűzijátékok esetén véleményezési jogkör illetné meg az önkormányzatokat.