A közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvényjavaslatnak ugyan csak a módosító indítványairól döntött kedden a parlament, de ennek alapján már következtetni lehet az új rendszer tartalmára. A jövőben minden szabálysértés büntetőpontot ér, s a vezetőnek 18 pont elérése után kell megválnia jogosítványától. Az olyan szabálysértések, mint a gyorshajtás vagy a szabálytalan előzés 1-1, az ittas vezetés vagy baleset okozása pedig 4-7 pontot "ér". A pontrendszer működését folyamatosan vizsgálják majd, s a tapasztalatokról tájékoztatást adnak az Országgyűlésnek is.
A szervezett bűnözés elleni koordinációs központról szóló törvényjavaslat kapcsán szintén a módosító indítványokról szavaztak a képviselők, ám ezt ügyrendi vita előzte meg. A szocialisták három javaslat esetében a voksolás elhalasztását kérték, arra hivatkozva, hogy azok kétharmados törvényeket érintenek. A parlament többsége végül leszavazta az indítványt, s döntött a módosításokról. A maffiaellenes központ létrehozása a jövő heti zárószavazást követően kezdődhet, ám az MSZP jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament egyszerű többséggel dönt a vitatott részekről.
A Btk. elsöprő többséggel elfogadott korrekciójával a jövőben szigorúbb büntetésre számíthatnak azok a huligánok, akik megzavarják a sportrendezvényeket. A rendbontás fogalmának bevezetésével az érintettek akár kétéves börtönbüntetéssel is sújthatók lesznek, illetve kitilthatják őket a stadionokból.
Mindössze két tartózkodás mellett, 309 igen szavazattal fogadta el a Ház a nemzeti drogstratégiát. A program a kábítószerek keresletének és kínálatának visszaszorítását szolgálja. A büntetések végrehajtásáról szóló törvény módosításával korlátozható lesz az elítéltek sajtónyilatkozata.
Ezen a héten a képviselők jogállásáról szóló törvény szerdán kezdődött tárgyalása váltotta ki a legnagyobb vitát. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a képviselők vagyongyarapodásával összefüggő kétharmados jogszabály módosítására minimális az esély. Ugyancsak vitát váltott ki a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvényjavaslat. Bizottsági ajánlás híján az ellenzék a tervezet napirendről történő levételét szorgalmazta, de a kormánypárti többség ezzel ellentétesen döntött. Az így lefolytatott részletes vitában a szocialisták részéről elhangzott: a törvényjavaslat alkotmányellenes elemeket tartalmaz.