A Magyar Millenniumi Kormánybiztos Hivatala, amely az ország 950 önkormányzatával áll kapcsolatban, elsősorban települési programok lebonyolítását, helyi monográfiák, emlékművek állítását kíséri figyelemmel. Az együttműködés tavaly januárban azzal kezdődött, hogy a hivatal összegyűjtötte a települések millenniumi elképzeléseit; a pénzügyi támogatás 100 ezer forinttól sok millióig terjed a programok jellegétől függően, valamint annak függvényében, hogy az önkormányzat a költségek felét vagy harmadát tudta vállalni -- tájékoztatta a Világgazdaságot Kováts Flórián hivatalvezető.
2000-ben 156 új, illetve felújított emlékművet adtak át, ezek össztámogatása elérte a 600 millió forintot. Egyebek közt felavatták a százhalombattai Szent István-szobrot, Kalocsán a Püspöki sétányt, kifestették a szegedi dóm kupoláját. Millenniumi zászlót -- amelyből egy darab 40 ezer forintba kerül -- eddig közel 2300 település kapott.
Még nyitott kérdés, hogy jövőre, a 2001. augusztus 20-ig tartó millenniumi eseményekig mekkora összegből gazdálkodhat a kormánybiztosi hivatal. Hozzávetőleg 1 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a megkezdett programokat be tudjuk fejezni, de a települések visszajelzései alapján többre lenne igény -- mondta Kováts Flórián. Az idén 2,5 milliárd állt a hivatal rendelkezésére.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tavaly 15 milliárd, az idén pedig 19 milliárd forintot fordított a millenniumi ünnepségekre. Ennek keretében a tárca támogatta a királyi városok rekonstrukcióját; helyreállították például az esztergomi királyi palotát, a visegrádi királyi lakhelyet, rekonstruáltak 47 Árpád-kori kistemplomot. A királyi városok rekonstrukciója hozzávetőleg 1,5 milliárd forintba került. Jelentős millenniumi beruházásokra -- mint a budavári Szent György tér, vagy a Várkert bazár rendbetétele -- összesen 5,7 milliárd jutott. A múzeumi rekonstrukciókra a tárca 5,8 milliárdot szánt, a Budapesti Szent István-bazilika teljes helyreállítására pedig 1,9 milliárdot.
A millenniumi filmprodukciókra tavaly és az idén 1,75 milliárd forintot fordított a tárca. Két kiemelt munka a Hídember, Bereményi Géza nagyszabású Széchenyi-filmje, amelyről a kultuszminisztérium hosszú csúszás után októberben írta alá a szerződést a producer Mafilmmel, illetve Jankovics Marcell háromrészes animációs filmje a Csodaszarvas legendájáról. Csaknem 100 millió forinttal támogatta a tárca a 2000/2001-es színházi évad 30 kőszínházi bemutatóját is, s kiemelt támogatásban részesült Az ember tragédiája báb- és balettváltozata.