Az MSZP várja a fővárosi SZDSZ-frakció hétfői döntését -- mondta a Világgazdaságnak a szocialista képviselőcsoport vezetője. Gy. Németh Erzsébet kifejtette: nem tekintik felmondottnak a koalíciót, s bíznak abban, hogy a szabad demokraták is elfogadják ezt az álláspontot. Ha mégsem, arról a szocialisták hivatalos értesítést várnak. Az MSZP ezek után dönt majd arról, milyen várospolitikát kíván folytatni a jövőben -- jelentette ki a frakcióvezető.
A fővárosi SZDSZ a koalíciós szerződés megsértésének, így az együttműködés felmondásának tekinti, hogy a közgyűlés csütörtöki ülésén az MSZP -- a Fidesz támogatásával -- megszavazta a hannoveri villamosok megvásárlásáról szóló javaslatot. Lapunk kérdésére Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője elismerte: a szabad demokraták számára megengedhetetlen presztízsveszteség lenne, ha hosszú ideje hangoztatott álláspontjukat megváltoztatnák, és szó nélkül elmennének az MSZP lépése mellett.
A főpolgármester az 1990--94 közötti időszakra utalva felvetette a város kisebbségi kormányzásának lehetőségét, de a frakcióvezető ezt a jelenlegi politikai helyzetben nehezen kivitelezhetőnek tartja. Az is kiszámíthatatlan politikai kockázatot jelentene a főpolgármester, illetve az SZDSZ számára, ha a város működőképtelenné válna, s emiatt előre hozott önkormányzati választást kellene tartani. Az SZDSZ-frakció ma veszi számba a lehetőségeket, és dönt a továbbiakról.
A főpolgármester egyébként pénteken felfüggesztette a városvezetői értekezletet, amelyen a város MSZP-s és SZDSZ-es vezetői hetenként egyeztették álláspontjukat. Felfüggesztették a megbeszéléseket az idei költségvetési javaslatról is, pedig az előterjesztés március 1-jén a közgyűlés elé kerül. Szombaton a főpolgármester közleményben tudatta, hogy a csütörtöki közgyűlésen ismét napirendre kívánja tűzni a villamos ügyét. Az SZDSZ álláspontja szerint pályáztatás nélkül -- főként a költségvetés elfogadása előtt -- nem lehet dönteni ilyen nagyságrendű beruházásról.
A MSZP nem lát okot arra, hogy megváltoztassa véleményét -- szögezte le Gy. Németh Erzsébet. Hozzátette: Demszky Gábor egy udvarias levelet kapott Hannoverből, ám abban a polgármester csak arra tett ígéretet, hogy javasolja majd a helyi képviselőknek a halasztási kérelem megvitatását.
A főpolgármester -- és a 2002-es parlamenti választásra készülő SZDSZ -- számára a legszerencsésebb megoldás nyilvánvalóan az lenne, ha a koalíció felbomlana, de a fontos kérdésekről történő egyeztetés és egy laza együttműködés maradna a szabad demokraták és a szocialisták között. Így ugyanis elképzelhető lenne a kisebbségi kormányzás. Városházi források emlékeztetnek arra, hogy az SZDSZ részéről ez a lehetőség már a tavalyi -- a kábelbotrány miatti -- koalíciós válság során is felmerült, ám végül a két párt decemberben megújította a koalíciós szerződést. Kérdés azonban, hogyan fogadná a koalíció felbontását az MSZP, illetve mennyit kellene engednie várospolitikai elképzeléseiből az SZDSZ-nek ahhoz, hogy fontos kérdésekhez -- például a költségvetés elfogadásához -- megnyerje a szocialistákat. Az MSZP már tudatta: az idei 280 milliárd forintos költségvetéshez 16 milliárdos módosító csomagot kíván benyújtani, s ezek elfogadása nélkül nem szavazza meg a büdzsét.