Stadler József a Világgazdaságnak ügyvédje jelenlétében elismerte: valóban ő írta azt a levelet, amelyet tegnapi számában közölt a Magyar Nemzet. A nyilvánosságra hozott írást egy hivatalos börtönűrlapra írták kézzel, tetején egy bekarikázott 33-as, illetve megírásának dátuma -- VI. 8. -- szerepel, címzettje pedig Hámori Csaba és dr. Balogh Ernő. A levélíró -- mint írja -- "nagy bajban van", ezért "visszakér" az MSZP-től 20-30 milliót abból a pénzből, amit az 1994-es választásokra adott. Stadler József azt már nem kívánta részletezni, valóban az MSZP-hez vagy esetleg az üzletemberként is ismert Hámori Csaba cégéhez juttatta el a pénzt.
A vállalkozó kérdésünkre azt válaszolta: ő mindenkivel üzletelt, így pártokhoz közeli cégekkel és pártemberek vállalkozásaival is, "kivéve a Fideszt".
Elismerte, a börtönben "rendkívül zaklatott lelkiállapotban" volt. Mindezen túlmenően rossz egészségi állapotára hivatkozva Stadler József azt mondta: a jövő hét közepéig nem nyilatkozik. Így arra sem kaphattunk választ, ki és hogyan juttatta el a levél másolatát a sajtóhoz, éppen az ellene folyó büntetőper idején. A vállalkozó arra célzott: sejti, kitől kerülhetett a laphoz a levél, de többet nem volt hajlandó mondani. A Világgazdaság információi szerint Stadler József megszámozta börtönben írt leveleit, de nem maga postázta azokat. Így azt nem tudni, elkerültek-e azok az igazi címzettekhez. A Stadler Kft. volt főkönyvelője, a per másodrendű vádlottja kérdésünkre a tárgyalás szünetében cáfolta, hogy a cég valaha is átutalt vagy kifizetett volna pénzt politikai pártoknak.
Az MSZP elnöksége tegnap közleményben tudatta, hogy a párt nem kért és nem kapott támogatást Stadlertől, akinek tevékenységét a hatóságok vizsgálták, és ügyében még a Horn-kormány idején hozott a bíróság első fokon elmarasztaló ítéletet. (Az eljárás is az 1994--98-as ciklusban indult, ám a Legfelsőbb Bíróság később új eljárásra kötelezte a megyei bíróságot, jelenleg ez zajlik -- a szerk.) Hámori Csabát nem értük el, titkárnője közölte: napok óta beteg. Az MSZP akkori pénztárnoka, Máté László minden nyilatkozattól elzárkózott.