Huszonegy embert sikerült beazonosítani azok közül, akiket a Fekete Angyal néven ismertté vált ápolónő segíthetett a halálba -- jelentette be Dézsi Mihály, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. A nővér rendőrségi kihallgatásán 30-40 esetet említett, közülük 19 személyt tudott megnevezni.
Eközben felfüggesztette a Nyírő Gyula Kórház I. számú belgyógyászati osztályának működését, és vizsgálatot rendelt el az intézményben az ÁNTSZ fővárosi intézetének vezetője. Lun Katalin budapesti tiszti főorvos elmondta: megvizsgálják, hogy az osztály dolgozói betartották-e a munkaköri-gyógyszerkezelési szabályokat.
Ha lenne elegendő ápolónő, s legalább ketten dolgoznának együtt, csökkenthető lenne a szabálytalanságok kockázata -- vélekedett a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója, Takács Gábor. Az elhunytak hozzátartozói kártérítési pert a büntetőeljárás lezárta után indíthatnak, de nehéz lesz bizonyítani azt, hogy valóban a nővér segítette a betegeket a halálba, és nem természetes módon hunytak el -- közölte Deák Zsolt, a kórház jogásza.
A Magyar Ápolási Egyesület elnöke személyes találkozást kért Mikola István egészségügyi minisztertől, amelyen -- egyebek között -- az egyesület kamarává alakítását szeretné kezdeményezni. Mucha Márkné szerint ez esetben szakmai és morális szempontból is ellenőrizhetnék az ápolók munkáját. Az egyesületi tagság ugyanis nem kötelező, s az 59 ezres ápolói karból 14 ezren tagok. Ez jelentős, ám az egyesület etikai kódexére nem kell felesküdniük. Az elnök asszony azt is elmondta a Világgazdaságnak, hogy a jelenlegi normák szerint 75 ezer ápolónőre lenne szükség a gyógyintézményekben, ám 25-30 százalékos a tartós létszámhiány. A túlterheltség, az erkölcsi és az anyagi megbecsülés hiánya azonban nem mentség a Nyírő Gyula Kórházban történtekre -- mondta.
Az elnök asszony szerint sürgősen gondoskodni kell a hiányzó ápolók pótlásáról, a képzésre a jelenleginél nagyobb összeget kellene fordítani a költségvetésből. Javíthatna a helyzete,n ha beiskolázási segélyt, ösztöndíjat kapnának az érettségi után e pályát választók. Ahhoz azonban, hogy a betegágy mellett maradjanak, szükség van a bérek emelésére.