Az elnöki poszton történő váltás annak következménye, hogy a Fidesz a választások előtt egy évvel erőteljesebben próbál "középre húzni", azaz konszenzusra képes, a konfliktusokat kerülő politikai erőként feltűnni. Míg Kövér László gyakran konfrontálódott sarkított kijelentései miatt, addig Pokorni Zoltán -- személyiségét tekintve -- ennek ellentéte lehet. Olyan taktikai lépésről van szó, amelytől a választási esélyek javulását várják a pártban. Nincs szó arról, hogy Kövér László kikerülne a párt legszűkebb vezetéséből, sőt, egyes forrásaink szerint maga kezdeményezte saját "háttérbe vonulását". Erre utal, hogy noha a lépés lehetősége pártfórumon először a januárban Telkiben tartott elnökségi ülésen merült fel, Kövér László egy ezt megelőző, a Magyar Nemzetnek adott interjújában a májusban esedékes tisztújításról, saját elnöki újraválasztásáról már kijelentette: "ezt a kérdést annak fényében kell majd mérlegelni, hogy a választás felkészülési folyamatában milyen személyi munkamegosztás tűnik a leginkább célravezetőnek".
Kövér László utódlásáról hivatalosan először csütörtökön az elnökségi ülés foglalhat állást, a döntést azonban előre jelzi a múlt hét végén tartott informális pártvezetői megbeszélés. Ezt követően Pokorni Zoltán -- akit Kövér László támogatna utódaként -- úgy nyilatkozott: ha a párt helyi szervezetei jelölik, azt elfogadja.
Ha a tervezett lépések megvalósulnak, a Fideszt és a kormányzati munkát érintő legfontosabb döntéseket meghozó szűk, "hatos fogatként" emlegetett fórum (Orbán, Áder, Kövér, Szájer, Deutsch, Várhegyi) kiegészül a jelenlegi oktatási miniszterrel.