A 2001/2002. tanévre a középiskolákba és szakiskolákba előzetes, általános és rendkívüli eljárás keretében lehet tanulókat felvenni. Az előzetes felvételi eljárás februárban már befejeződött, erről a március 1-jétől 30-ig tartó általános felvételi eljárás eredményével azonos időpontig küldenek a középfokú intézmények adatokat az OKÉV közoktatási információs irodájába. A rendkívüli felvételi eljárás keretében május 2-ától a következő tanév kezdetéig lehet tanulókat felvenni.
A 2001/2002. tanévre -- a korábbi legfeljebb három középfokú intézmény helyett -- tetszőleges számú intézmény tetszőleges számú tagozatát lehetett megjelölni azon a tanulói adatlapon, amelyen a választott iskolák tagozatai szerinti "érdeklődési sorrendet" is meg kellett adniuk a tanulóknak vagy a szüleiknek. Az általános iskoláknak ezt a lapot kellett március 1-jéig megküldeniük az OKÉV budapesti információs irodájába. Mohos László, az OKÉV főigazgatója lapunknak arról számolt be, hogy a megadott határidőig -- miközben mintegy 120 000-et várnak -- közel 80 ezer adatlap érkezett hozzájuk. A várt jelentkezések pontos számát azért nem lehet megmondani, mert az OKÉV-nek nincs információja arról, hányan kívánnak bekapcsolódni a nyolc és a hat évfolyamos gimnáziumi képzésbe.
Az általános iskoláknak ugyancsak március 1-jéig kellett eljuttatniuk az általános felvételi eljárás keretében jelentkezők lapjait a középfokú intézményekbe. Ez a típusú felvételi eljárás március 30-ig tart.